Koncom novembra je najvyšší začať sa chystať na vianočné pečenie. Ak chceme našu domácu pekáreň oživiť niečím novým a moderným, mali by sme ísť viac s dobou a nepiecť len typické vianočné čajové pečivo, ale prikloniť sa aj k novodobejšiemu cukrárskemu umeniu.
Totiž, nič tak nepoteší na vianočnom stole, ako nádherne vyzerajúci tematický zákusok. Medzi tie najmodernejšie a zároveň aj najjednoduchšie patrí nepochybne cheesecake. Jeho hodnota je vysoká, pretože nielenže ide o kvalitný zákusok, ale aj o kus cukrárskeho umenia. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása a cheesecake by sme ľahko mohli prirovnať k elegantnej dáme. Aj tá totiž dobre vie, že menej je niekedy viac.
1 šálku grahamových sušienok
2 PL práškového cukru
3 PL roztopeného masla
750g mascarpone
2 vajcia
3 PL hladkej múky
½ ČL rumovej arómy
½ ČL vanilkovej arómy
3/4 hrnčeka vaječného likéru
štipka muškátového oriešku
štipka soli
Maslo si nechajte roztopiť, sušienky si podrvte na prášok a zmiešajte s cukrom. Suchú zmes zalejte maslom a premiešajte, aby vznikol jemný a hladký sušienkový základ. Vtlačte ho do tortovej formy a dajte ho zapiecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 10 minút. Potom ho nechajte vychladnúť a dajte do chladničky zachladiť, kým si pripravíte tvarohový krém.
V miske si zmiešajte mascarpone, cukor a múku. Pridajte celé vajíčka a vyšľahajte hladkú zmes. Potom pridajte vanilkovú a rumovú arómu, muškátový oriešok, vaječný likér a štipku soli. Plnku nalejte do vychladenej formy s predpečeným sušienkovým základom. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 50-55 minút. Cheesecake je hotový, keď má po okraji jemnú kôrku a vo vnútri je trasľavý. Nechajte ho vychladnúť a potom dozdobte nastrúhanou citrónovou kôrou a do stredu položte vanilkový lusk. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)