Hovorí sa, že polievka ja základom dňa. Keď si neprelejeme črevá, nebudú dobre fungovať a aj my budeme viac chorí, unavení a menej výkonní. Ak k tomu navyše pripočítame rizikové obdobie výskytu chrípok a iných jesenných nákaz, je jasné, že polievky jesť treba. Najmä teraz. Inšpirujte sa našimi top receptami!
Budete potrebovať:
2 litre vody
200g mletého mäsa
1 vajce
100g mrkvy
300g zemiakov
100g ryže
40g zelenej cibuľky
soľ a korenie podľa chuti
bobkový list
petržlenovú vňať podľa chuti
Vodu nechajte zovrieť, vložte do nej ošúpanú a na kolieska nakrájanú mrkvu spolu s na kocky nakrájanými zemiakmi. Z mletého mäsa, soli, vajca a ryže pripravte guľaté knedličky. Keď sú mrkva a zemiaky uvarené, pridajte do polievky knedličky, bobkový list, soľ a korenie. Varte ešte niekoľko minút, nechajte prevrieť, aby bolo mäso zvnútra hotové a potom odstavte. Na záver pridajte do polievky zelenú cibuľku nasekanú na krúžky a petržlenovú vňať.
Budete potrebovať:
1 ½ litra vody
200g tvrdého nastrúhaného syra
1 malá mrkva
1 malá cibuľa
4 stredne veľké zemiaky
soľ podľa chuti
Zemiaky očistite a ošúpte, pokrájajte na malé kocky a nechajte variť v slanej vode. Cibuľu si osmažte na oleji, pridajte nastrúhanú mrkvu a orestujte do zlatista. Všetko pridajte do zmesi s uvarenými zemiakmi, nasypte nastrúhaný syr a varte asi 30 minút, kým nebude zelenina celkom rozvarená. Dochuťte soľou a pomixujte.
Budete potrebovať:
400g kuracích pŕs
2 zemiaky
1 veľká mrkva
180g strúhaného tvrdého syra
2 litre vody alebo vývaru
petržlenovú vňať
soľ a korenie podľa chuti
bobkový list
Kuracie mäso si očistite a umyte, nakrájajte na stredne veľké kocky. To isté urobte aj so zemiakmi a mrkvu nakrájajte na polkrúžky. Mäso predom osmažte na panvici na troche oleja, aby sa zatiahlo. Medzitým si nechajte zovrieť vodu s bujónom, alebo vývar a nasypte doň zemiaky, mrkvu a mäso. Pridajte bobkový list, soľ a korenie. Varte aspoň 30 minút na nízkej teplote, aby sa polievka nezakalila. Potom pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho roztopiť. Na záver do polievky pridajte už len petržlenovú vňať a podávajte.
Budete potrebovať:
1 mrkvu
1 cibuľu
trochu bielej kapusty
1 čerstvú uhorku
3-4 paradajky
½ červenej papriky
soľ a korenie podľa chuti
Zeleninu si načistite a nakrájajte na veľkosťou podobné kúsky. Potom ju dajte do hrnca s troškou oleja v takomto poradí. Najprv orestujte mrkvu, na ňu po chvíli dajte cibuľu, potom kapustu, uhorku, paradajky a nakoniec papriku. Orestovanú zeleninu zalejte horúcou vodou a osoľte. Nechajte variť na nízkej teplote zhruba 30 minút, kým zelenina nie je mäkká. Dochuťte a podávajte.
Budete potrebovať:
1 liter mlieka
400ml vody
400g zemiakov
400g karfiolu
100g mrkvy
300g zeleného hrášku
20g masla
soľ podľa chuti
Zemiaky načistite a nakrájajte na menšie kocky, mrkvu takisto, karfiol umyte a rozdeľte na menšie ružičky. Všetko dajte variť do mlieka s vodou. Varte na nízkej teplote, kým zelenina nezmäkne, nakoniec pridajte zelený hrášok. Nezabudnite na soľ. Polievku nechajte prevrieť, pomixujte a nakoniec pridajte maslo, aby sa roztopilo. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)