Čo je jedným z najtypickejších jesenných receptov? Predsa kapusta na všetky spôsoby! No a tá plnená je doslova prototypom jedla, ktoré počas chladných dní dodá telu vitamíny aj energiu a v kombinácii s chutným mäskom bude tým pravým jedlom práve na tento čas.
1 kg mletého bravčového mäsa
250g ryže
2-3 cibule
olej
červená paprika podľa chuti
soľ a korenie podľa chuti
2 konzervy kondenzovaných paradajok
1 balíček nakrájanej slaniny
½ kapusty
2 strúčiky cesnaku
Mäso s ryžou zmiešajte v miske, pridajte soľ, korenie. Cibuľku nakrájajte na drobno a osmažte na oleji do zlatista aj s červenou paprikou. Pridajte cibuľu do mäsovej zmesi, takisto pridajte konzervu paradajok a pretlačený cesnak. Všetko ručne vymiešajte.
Polovicu kapusty dajte v celosti obvariť do vriacej vody. Listy by nemali byť ani mäkké, ani tvrdé. Po niekoľkých minútach kapustu z vody vyberte a oddeľte listy. Tie naplňte mäsovou zmesou, pridajte plátok osmaženej slaninky a zabaľte. Každý hotový balíček zabaľte prinajmenšom do ešte jedného kapustového listu. Aby vám držali pokope, môžete ich previazať nitkou. Dajte kapustové listy variť do hrnca s trochou vody. Keď je mäso približne po 40 minútach hotové, pridajte do hrnca druhú konzervu paradajok a ochuťte soľou a korením. Poduste ešte aspoň 5 minút, aby vznikla dobrá omáčka a potom odstavte. Podávajte horúce. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)