Pýtate sa, ako chutí jeseň? Ja si to predstavujem ako jablká, škorica a karamel dokopy. Ak máte podobné chute ako ja, tento recept vás určite osloví. Krehké jablkové košíčky sú skutočným potešením pre chuťové bunky. V poslednej dobe sú takéto sladké jednohubky veľkým hitom a keď som ich ponúkla návšteve, nevedeli sa ich dojesť.
Na cesto
3/4 hrnčeka masla
1/2 hrnčeka hnedého cukru
1/2 hrnčeka cukru
1 vajíčko
2 hrnčeky hladkej múky
1 lyžička škorice
1 lyžička kypriaceho prášku alebo sódy bikarbóny
2 lyžičky kukuričného škrobu
Na plnku
2 jablká nakrájané na menšie kúsky
trošku muškátového oriešku
1 lyžička škorice
4 lyžice trstinového cukru
2 lyžice masla
Karamel
1/2 hrnčeka masla
1 hrnček trstinového cukru
1/3 hrnčeka smotany s vysokým obsahom tuku
Na prípravu týchto drobných košíčkov budeme potrebovať formu na muffiny. Najskôr si pripravíme cesto. Maslo s trstinovým aj klasickým cukrom vyšľaháme a keď nám vznikne pena, pridáme vajíčko. Postupne pridávame aj múku, škoricu, kypriaci prášok a škrob. Vypracujeme pomerne hutné cesto.
Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov a začneme cesto formovať do formy. Ubezpečte sa, že vrstvy budú hrubšie, aby nám nevytiekla plnka. Prstami urobíme košíčky. Dáme ich piecť na 10 až 12 minút. Keď máme košíčky upečené, necháme ich vychladnúť.
Medzitým si pripravíme karamel klasickým spôsobom. Najskôr roztopíme maslo, pridáme cukor a smotanu a miešame. Ja občas pridávam aj štipku domácej jablkovej pálenky. Karamelu to dodá úplne inú chuť. Na záver karamel dáme do každého košíčku.
Pripravíme si jabĺčka. Nakrájame ich na naozaj malé kúsky, aby sa nám zmestili do košíčkov. Dáme ich do malého hrnca spolu s voňavými koreninami. Pridáme maslo a necháme povariť na malom ohni asi 15 minút. Hotovú zmes dáme do košíčkov. Košíčky necháme aspoň dve hodiny chladnúť a tuhnúť v chladničke. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), lifeloveandsugar.com