U nás sa tento dezert nazýva aj „krém role“, no môžete ho nájsť aj pod názvom „šamrole“. Aby som vám povedala o čo ide, sú to trubičky plnené krémom. Sú naozaj veľmi chutné a dnes ich už môžete kúpiť hotové v obchodoch, no na tie domáce nemajú. Pripraviť si ich môžete na tohtoročné Vianoce, ale hodia sa aj na oslavy.
500 gramov lístkového cesta
225 gramov krémového syra (Philadephia)
300 ml smotany na šľahanie
2 vanilkové pudingy
750 ml mlieka
4 lyžice cukru
1 vanilkový cukor
100 gramov práškového cukru
1 vajíčko
voda
Prvým krokom je, že si uvaríme pudingy klasicky s mliekom a cukrom a necháme ich vychladnúť, občas premiešame, aby sa nám nevytvorila kožka. Rozvaľkáme lístkové cesto. Malo by byť rozvaľkané natenko. Nakrájame ho na prúžky približne 2 centimetre široké, ktoré následne ešte prekrojíme na polovice.
Na výrobu budete potrebovať špeciálne rúrky, ktoré zakúpite v každých kuchynských potrebách. Jednotlivé prúžky namotáme na formu a konce dobre pritlačíme.
Plech vyložíme papierom na pečenie a vedľa seba poukladáme rolky. Vajíčko si rozšľaháme s lyžicou vody a potrieme každú trubičku, aby bola krásne chrumkavá. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia cca 15 minút dozlatista.
Upečené trubičky ihneď zložíme z formy a necháme vychladnúť. Medzitým si zmiešame krémový syr s práškovým a vanilkovým cukrom. Do zmesi pridáme vychladnutý puding a celé to dobre premiešame. Smotanu vyšľaháme do tuha a na záver vmiešame do pudingovo krémovej hmoty.
Krém dáme do cukrárskeho sáčku a plníme jednotlivé trubičky. Na záver ich vložíme na aspoň hodinku do chladničky a podávame posypané práškovým cukrom. Dobrú chuť.
(Lucia M.)