Ak máte radi ryby, na tomto jedle si zaručene pochutnáte. Keď som prvý krát pripravila tento obed, boli ním unesení aj tí, ktorí sa rybám na tanieri pravidelne vyhýbajú. Lahodný losos, ktorý sa v ústach doslova rozpadáva je v spojení so šťavnatým syrom nesmierna delikatesa. Zabudnite na obyčajné korenie na ryby kúpené v obchode. Takto skvele ochuteného lososa ste ešte nejedli!
Aj keď je ryba pripravená rýchlo, nie každý zvláda tento pokrm pripraviť naozaj dobre. Nesprávne alebo nedostatočne ochutená ryba nás na obed nepoteší, no s nasledujúcim postupom to zvládnete bravúrne! Skvelý losos oblečený do syrového kabáta je nebíčko v papuľke.
1 kg filé z lososa
200 g majonézy light
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
50 g strúhaného syra
50 g mozzarelly
1 polievková lyžica dijonskej horčice
2 polievkové lyžice šťavy z citróna
soľ a čierne korenie podľa chuti
petržlenová vňať na posypanie
Pripravíme si filé z lososa, ktoré umyjeme a odstránime prípadné malé kostičky. Pomôcť si môžeme i pinzetou. Potom si očistíme cibuľu a nakrájame ju na tenké kolieska. V miske si následne pripravíme zmes, ktorou budeme rybu natierať. Zmiešame horčicu, majonézu, citrónovú šťavu a k ingredienciám prelisujeme cesnak. Všetko dobre vymiešame.
Plech na pečenie vystelieme alobalom, na ktorý umiestnime rybu. Najprv ju okoreníme a osolíme z oboch strán. Potom na plátok ryby naukladáme krúžky cibule. Rybu potom opatrne natrieme zmesou z horčice a majonézy. Na záver posypeme strúhaným syrom a mozzarelou a takto pripravený losos môže putovať do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Doba pečenia je individuálna podľa hrúbky mäsa a druhu rúry, no je to približne 15 minút. Vo všeobecnosti platí, že rybu pečieme, pokiaľ nemá syr zlatistý nádych. Ak máte funkciu grila, na záver vďaka nej rybu skvele zapečiete. Po upečení posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Podávame s varenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L)