Mramorové zdobenie a prekrásne dekorácie zväčša obdivujeme len v cukrárňach, či na firemných akciách. Ak sú ešte aj dokonale nanesené na zákuskoch, je nám celkom jedno, či jeme zákusok taký, alebo onaký. Krásnej a zamatovej čokoládovej poleve vyrobenej majstrom cukrárom sa jednoducho nedá odolať.
Upustime však od snenia a pustime sa do práce. Ak chcete pripraviť mramorovú polevu ako majster cukrár mali by ste si pamätať základnú vec. Konzistencia mramorovej polevy nezávisí len od pomeru čokolády a smotany, ale aj od druhu čokolády. Biela a mliečna čokoláda sú bohaté na čokoládové maslo a mliečny tuk, preto nepotrebujú veľa smotany, aby dosiahli hladkú zamatovo krémovú konzistenciu. Horká čokoláda si však pozornosti vyžaduje viac. Ak chcete ísť na istotu, vypracovávajte svoju mramorovú polevu v kombinácii mliečnej a bielej čokolády. Ak vám ide o dokonalú chuť, poďte s nami skúsiť mramorovú polevu z tmavej čokolády.
Na polevu z tmavšej čokolády
85ml smotany
55g na hrubo nasekanej 72% čoko lády
Na polevu z bielej čokolády
55g smotany
85g čokolády
štipka soli
Poleva z horkej čokolády: V litrovom hrnci pomaly a za stáleho miešania priveďte do mierneho varu smotanu. V žiadnom prípade nesmie vrieť dlho. Keď začne bublať a na krajoch hrnca sa začne akoby lepiť, vylejte ju do misky k nasekanej tmavej čokoláde. Nechajte pol minúty postáť a potom začnite metličkou pomaly rozmiešavať. Keď sa čokoláda so smotanou spojí a vznikne tmavá poleva, nechajte ju odstáť pri izbovej teplote asi 8-10 minút.
Zatiaľ si pripravte polevu z bielej čokolády: Smotanu opäť priveďte do varu a v momente keď začne vrieť ju vylejte k bielej čokoláde. Opäť nechajte postáť 30 sekúnd, pridajte štipku soli a jemne rozšľahajte. Keď je konzistencia krémová, nechajte polevu odstáť pri izbovej teplote asi 8-10 minút.
Najnáročnejšia časť je dekorácie. Pripraviť polevy nie je nič náročné, avšak zliať ich tak, aby bol výsledný efekt ohurujúci, to je už vec snaženia. Väčšinou sa začína s bielou čokoládou, urobte však tak, ako sa vám páči. Najprv nalejte na koláč tenkú vrstvu bielej čokolády. Rozotrite alebo rozlejte ju tak, aby sa dostala až ku krajom tortovej formy. Na ňu nalejte pre zmenu tmavú čokoládu, no už nerozlievajte. Ak sa vám nepodarí polevu vyliať správne, maximálne ju veľmi opatrne a jemne rozotrite. Polevu musíte vyliať tak, aby ste na prvú vrstvu bielej čokolády spravili akoby menší kruh. Opäť nalejte bielu čokoládu a tak ako predtým tmavú. Kruh musí byť opäť menší. Takto postupujte pokiaľ sa vám bude dať, alebo pokiaľ sa vám bude páčiť. Potom zoberte špajdlu alebo ihlicu a prechádzajte z bielej čokolády do tmavej a po celej ploche robte rôzne tvary. Hotovo!
Ak sa vám zdá takáto príprava náročná a zbytočná, nezavrhujte ju tak rýchlo. Takouto polevou môžete ozdobiť tak zákusky, ako aj obyčajné koláče. Poleva krásne ukáže vyliata na obyčajnej bábovke, studených smotanových tortách a pudingových dezertoch, ale aj na klasických krémových zákuskoch s plnkami od výmyslu sveta. Vaša návšteva bude ohúrená, koláče budú s čokoládovou nádielkou ešte chutnejšie a vy budete kráľovnou krásnych zákuskov. Tak čo, skúsite to? Dajte nám vedieť v komentároch a môžete poslať aj fotky, ako vám poleva vyšla.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), seriouseats.com