Trúfli ste si už niekedy pripraviť domáce croissanty? Ak ste skúšali škoricových slimákov, verte, že tento recept je prinajmenšom v príprave veľmi podobný. Odhoďte strach a pustite sa do fantastických croissantov z tvarohového cesta. Sú krehké ako obláčik.
Na cesto
100g polohrubej múky
100g tvarohu
100g masla
štipka soli
1 žĺtok
20g práškového cukru
Na plnku
1 PL cukru
¼ ČL mletej škorice
práškový cukor na posýpku
V miske zmiešajte múku, soľ a cukor, pridajte nakrájané zmäknuté maslo a tvaroh. Všetko spolu dobre premiešajte, aby ste získali drobivé cesto. Pridajte žĺtok a vymieste cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte odpočívať do chladničky na 30 minút. Po vybratí z chladničky ho vyvaľkajte a vykrajujte ľubovoľne veľké trojuholníčky.
Do stredu každého trojuholníčka nasypte škoricový cukor a zrolujte ho do tvaru croissantu. Ak chcete, aby bola plnka trochu mastnejšia, pridajte do stredu každého trojuholníčka k cukru aj malý kúsok mäkkého masla. Takisto môžete croissanty potrieť roztopeným maslom zvrchu, keď sú už zatočené.
Jednotlivé koláčiky ukladajte vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie a dajte ich do mrazničky na 30 minút. Potom ich vyberte a pečte pri teplote 200 stupňov asi 25 minút. Hotové posypte práškovým cukrom a podávajte teplé. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)