Ak ste niekedy jedli originálne severské zákusky, určite budete poznať túto úchvatnú čokoládovú tortu. Škandinávci ju doslova zbožňujú a tak trochu neoficiálne ju nazývajú aj národným dezertom. Prečo, to nevedno. Jedno je však isté, túto sladkosť si zamilujete na prvý hlt!
480g polohrubej múky
520g práškového cukru
750g kyslej smotany
100g vlašských orechov
120g masla
75g kakaa
75ml mlieka
½ ČL prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
2 PL oleja
Zmiešajte 1 PL cukru s 50g roztopeného masla, pridajte 1 PL kyslej smotany a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešajte. K celkovej hmotnosti pridajte 1 ½ šálky múky. Vypracujte cesto a rozdeľte ho na dve polovice. Do jednej zapracujte 3 lyžičky kakaa. Zostávajúcu múku rozdeľte na dve rovnaké časti a pridajte ju do oboch ciest. Výsledné cesto by malo byť husté, homogénne, no pružné a jemné zároveň. Malo by ísť v podstate o sušienkové cesto.
Vznikli vám dva druhy cesta. Každý druh si rozdeľte na 6 častí a vyvaľkajte na veľkosť tortovej formy. Každý kruh cesta namažte jemne olejom a vidličkou popichajte po celej ploche. Kúsok po kúsku pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie. Rúru si rozohrejte na 200 stupňov a cesto pečte maximálne 8 minút. To isté urobte s každým kúskom cesta. Ak cestá nie sú rovnaké, po upečení ich obrežte podľa jednej šablóny – ideálne podľa tortovej formy.
Pripravte si aj krém. V miske si zmiešajte smotanu, vanilkový cukor a 1 PL cukru. Plnka je hotová, odložte ju na čas do chladničky
V inej miske si pripravte polevu. Zmiešajte 5 PL cukru, mlieko a zvyšné kakao. Polevu zmes varte, pokým celkom nezhustne, po odstavení pridajte 70g masla a miešajte, kým sa v kréme neroztopí.
Orechy si nasekajte nadrobno. Striedavo ukladajte cestá biele a hnedé. Na každé dajte vrstvu krému a posypte trochou orieškov. Takto pokračujte, až kým na poslednú vrstvu krému nepoložíte posledný kúsok cesta. Celé to zalejte polevou a dajte stuhnúť do chladničky. Hotovo! Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)