Francúzsky vanilkový krémeš

Loading...
(3.8 / 5)

Medzi obzvlášť chutné sladkosti patrí francúzsky vanilkový zákusok zvaný aj MIlle Feu. Podáva sa takmer v každej dobrej parížskej cukrárni, no ani jeho domáca výroba nie je extra náročná. Zdatné pekárky ju zvládnu ľavou zadnou. A svojich najbližších potešia tou najchutnejšou maškrtou.

Budete potrebovať:

Na cesto

1 balíček lístkového cesta

trochu cukru

trochu vody

Na krém

500ml mlieka

vanilková aróma podľa chuti

3 žĺtky

125g práškového cukru

10g škrobu

50g hladkej múky

100g masla

Postup prípravy:

Ako prvé si lístkové cesto rozdeľte na tri časti a vyvaľkajte ho tak, aby boli všetky tri pásy rovnako veľké. Dajte ich piecť, no ešte predtým ich mierne pokropte vodou a posypte práškovým cukrom. Pečte ho na papieri na pečenie približne 15-20 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov.

Medzitým si pripravte vanilkový krém. Zohrejte si v hrnci 350ml mlieka a za stále miešania v ňom rozmiešajte aj žĺtky a cukor. Keď je zmes zahriata, pomaly vlievajte aj zvyšných 150ml mlieka. Stále miešajte! Pridajte do krému múku, škrob a vanilkovú arómu a uvarte hustý krém. Po uvarení krém odstavte a nechajte mierne vychladnúť, potom primiešajte po kúskoch maslo. Krém si rozdeľte na dve polovice.

Na prvú časť upečeného lístkového cesta naneste prvú polovicu množstva vanilkového krému. Preložte ho druhou časťou cesta a opäť natrite krém. Tretiu časť cesta potrite polevou z čokolády, alebo cukrovou polevou, je to na vás. My ju zvykneme posýpať aj obyčajným práškovým cukrom a nijako to na chuti neuberá. Koláč dajte zachladiť do chladničky na niekoľko hodín a potom podávajte. Prajeme dobrú chuť!

 (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x