Ak máte už dostatok napečeného suchého pečiva na blížiace sa vianočné sviatky, no vy hľadáte aj recept na naozaj chutný zákusok, určite si pozrite nasledujúci recept na veterníky s vanilkovým krémom, po ktorom si určite bude celá vaša rodina oblizovať prsty.
Na cesto:
4 vajcia
400ml vody
200ml oleja
2PL maizeny
10PL múky
3PL kakaa
1/2 prášku do pečiva
Na náplň:
750ml mlieka
3 vanilkové pudingy
250g cukru
150g šľahačky
vanilkový extrakt
Do hrnca nalejeme vodu a olej so štipkou soli, po tom, čo nám tekutiny začnú vrieť, pridáme do hrnca múku, kakao, prášok do pečiva, maizenu a uvaríme hustú kašu. Hmotu odstavíme a necháme vychladnúť. Keď je vlažná, pridávame jedno vajíčko po druhom a opatrne zamiešavame. Takto pripravené cesto premiestnime do cukrárenského vrecúška a na plech vystlaný papierom na pečenie budeme striekať malé kôpky. Pečieme v rúre pri 200 stupňoch, 20 minút.
Z mlieka, cukru a pudingových práškov si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Postupne do neho pridávame vyšľahanú šľahačku a vanilkový extrakt.
Vychladené striekané kolieska budeme následne plniť krémom, ktorým opäť naplníme cukrárenské vrecúško. Najprv si však kolieska rozrežeme pozdĺžne na polovicu.
Fantastické veterníky máme hotové! Môžete si ich dozdobiť podľa vašej chuti, použite napríklad roztopenú čokoládu.
(Lucia Taňkošová)