Sladké potešenie s vôňou a chuťami babičkinej kuchyne vám môžu priniesť práve makové slimáčiky. Recept zo starej slovenskej kuchyne je plný čarovných chutí! Navyše, suroviny sa merajú na šálky!
Na cesto
1 šálka mlieka
2 vajcia
½ šálky kryštálového cukru
100g masla
3 ½ šálky hladkej múky
30g čerstvého droždia
1 žĺtok na potretie cesta
Na plnku
1 šálka maku (nemusí byť mletý)
1 šálka práškového cukru
1 ČL citrónovej kôry
1 ČL vanilkového cukru
50g roztopeného masla
Droždie rozdrobte do vlažného mlieka. V miske si zatiaľ zmiešajte múku, vajíčka, cukor a zmäknuté maslo, pridajte zmes z droždia a vymieste cesto. Ak je cesto príliš lepkavé a mäkké, pridajte trochu múky. Ak sa vám zdá naopak, prilejte mlieko. Vymiesené a hladké cesto nechajte 40 minút odpočívať prikryté na teplom mieste.
Medzitým si pripravte plnku. Zmiešajte mak, cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Pridajte roztopené maslo. Cesto si vyložte na pomúčenú dosku a dobre ponatierajte plnkou. Potom cesto zrolujte a krájajte slimáčiky. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným žĺtkom každý kúsok a pečte v rúre asi 20-30 minút pri teplote 180 stupňov. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)