Makové slimáky ako od babičky

Loading...
(0 / 5)

Sladké potešenie s vôňou a chuťami babičkinej kuchyne vám môžu priniesť práve makové slimáčiky. Recept zo starej slovenskej kuchyne je plný čarovných chutí! Navyše, suroviny sa merajú na šálky!

Budete potrebovať:

Na cesto

1 šálka mlieka

2 vajcia

½ šálky kryštálového cukru

100g masla

3 ½ šálky hladkej múky

30g čerstvého droždia

1 žĺtok na potretie  cesta

Na plnku

1 šálka maku (nemusí byť mletý)

1 šálka práškového cukru

1 ČL citrónovej kôry

1 ČL vanilkového cukru

50g roztopeného masla

Postup prípravy:

Droždie rozdrobte do vlažného mlieka. V miske si zatiaľ zmiešajte múku, vajíčka, cukor a zmäknuté maslo, pridajte zmes z droždia a vymieste cesto. Ak je cesto príliš lepkavé a mäkké, pridajte trochu múky. Ak sa vám zdá naopak, prilejte mlieko. Vymiesené a hladké cesto nechajte 40 minút odpočívať prikryté na teplom mieste.

Medzitým si pripravte plnku. Zmiešajte mak, cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Pridajte roztopené maslo. Cesto si vyložte na pomúčenú dosku a dobre ponatierajte plnkou. Potom cesto zrolujte a krájajte slimáčiky. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným žĺtkom každý kúsok a pečte v rúre asi 20-30 minút pri teplote 180 stupňov. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x