Ak ste starí milovníci rožtekov na akýkoľvek spôsob, tieto vám vyčarujú na tvári úsmev prinajmenšom rovnako, ako tie vianočné! Pudingové rožteky sú pomerne jednoduché na prípravu, fantastické na chuť a krásne na pohľad. Zamiluje si ich každý, vrátane veľkých maškrtných chlapov!
220g hladkej múky
100g kryštálového cukru
120g masla
1 balíček vanilkového pudingu
2 žĺtky
2 PL mlieka
1 čokoládu na varenie a pár kvapiek oleja
práškový cukor na ozdobu
V hlbokej miske si zmiešajte múku, kryštálový aj vanilkový cukor, zmäknuté maslo (môžete ho aj postrúhať), žĺtky, mlieko a pudingový prášok. Z tejto zmesi vymieste hladké cesto bez hrudiek. Preložte ho na pomúčenú dosku a postupujte ako pri príprave klasických vanilkových rožtekov. Z cesta si vyformujte rolku hrubú približne 2-2,5 cm a pokrájajte ju na pásiky o šírke maximálne 1 cm. Z pásikov potom tvarujte mierne zalomené rožteky. Ukladajte ich rovno na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 stupňov asi 10-15 minút. Sledujte, či sú už rožteky zlatisté. Keď sa rúra dobre rozohreje, potom sú častokrát upečené aj skôr. Po upečení nechajte rožteky mierne vychladnúť, potom ich posypte práškovým cukrom, prípadne jeden po druhom obaľujte v miske so zmiešaným práškovým a vanilkovým cukrom.
Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli si rozpustite čokoládu s trochou oleja, aby bola akurátne hustá, no aj akurátne tekutá. Pridajte maximálne 1 PL oleja. Končeky rožtekov namáčajte do horúcej čokolády a ukladajte naspäť na vychladený plech vyložený papierom, kým nezatuhne. Ak chcete rožteky aj hnedé, pridajte do cesta kakao, prípadne kakaový puding. Prajeme dobrú chuť!
(M), chefkoch.de