Milujete výdatnú chuť a štruktúru koláčov pripravovaných z celozrnnej múky? Navyše s príjemnou sladko kyslastou chuťou sušených hrozienok. My sme neodolali a tento recept sme vyskúšali. Každý milovník muffinov by ho mal rozhodne vyskúšať tiež.
Silnou stránkou tohto receptu paradoxne nie je príchuť hrozienok, ale krehkého, nadýchaného a neuveriteľne jemného cesta. Hrozienka sú v tomto prípade len čerešničkou na torte a dodávajú cestu tú správnu arómu.
50g ovsených vločiek
1 šálku vriacej vody
120 g gréckeho jogurtu
2 veľké vajcia
185g celozrnnej múky
150g hladkej múky
150g práškového cukru
1 PL mletej škorice
2 ČL prášku do pečiva
štipku soli
štvrť ČL sódy bikarbóny
štipku strúhaného muškátového orieška
1 šálka sušených hrozienok
trochu ľanových semiačok podľa chuti
Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Ovsené vločky zalejte horúcou vodou. Nechajte postáť cca 5 minút a pridajte grécky jogurt a vajcia.
Medzitým si zmiešajte celozrnnú múku, hladkú múku, cukor, škoricu, prášok do pečiva, muškátový orech, soľ a sódu bikarbónu. Mixujte na nízkych otáčkach spolu s maslom a pomaly pridávajte zmes ovsených vločiek a jogurtu. Poriadne premiešajte, aby bolo cesto nadýchané a pridajte hrozienka.
Cesto vylejte do košíčkov alebo silikónových formičiek približne do dvoch tretín. Ak máte radi ľanové semiačka, posypte nimi muffiny zvrchu a nechajte piecť pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Podávajte teplé a čo nezjete odložte do vzduchotesnej nádoby. Muffiny z tohto cesta vydržia mäkké aj niekoľko dní. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), seriouseats.com