Ak máte radi koláčiky na spôsob marlenky, no vadí vám sladká medová chuť, vyskúšajte túto vanilkovú alternatívu, po ktorej zažijete povestné nebíčko v papuľke. Lahodný krém v spojení s krehkým cestom a čokoládovým posypom vás dostane do cukrárskeho neba a vy nebudete chcieť už nikdy robiť iný zákusok!
Na cesto
10 bielkov
300g cukru
300g mletých orechov
4 PL polohrubej múky
Na krém
10 žĺtkov
4 PL mlieka
4 balíčky vanilkového cukru
300g práškového cukru
250g masla
horká čokoláda na ozdobu
Vaječné bielka si vyšľahajte do tuhej peny, potom do nej pridajte cukor a orechy. Prešľahajte a nakoniec za stáleho šľahania pridajte postupne múku. Pekáč si vymastite maslom a cesto si rozdeľte na 4 časti. Pečte každý plát zvlášť a len 10 minút pri teplote 180 stupňov.
Kým sa pláty cesta pečú, pripravte si plnku. Vaječné žĺtky vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom, pridajte 4 polievkové lyžice mlieka a dajte zmes zahriať nad parný kúpeľ. Keď sa cukor celkom roztopí, odstráňte zmes z tepla a nechajte vychladnúť. Do stredne vychladenej zmesi primiešajte maslo a miešajte, až kým sa malo do plnky celkom nezapracuje a nevznikne krémová hmota.
Rozložte si jednotlivé pláty cesta a potierajte ich krémom. Posledná vrstva by mala byť krémová. Navrch zákusku nastrúhajte horkú čokoládu a dajte zachladiť. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)