Milujete kombináciu čokolády, čerešní a alkoholu? Je to snáď najlegendárnejšie spojenie dvoch chutí v tortovom svete. Čokoládovo čerešňová torta je základom každej dobrej svadby, oslavy, či výročia. Nechajte sa zlákať a poďte si s nami pripraviť tú najlepšiu tortu na svete.
Napriek tomu, že torta vyzerá náročná na prípravu a bohatá na ingrediencie, nenechajte sa zmiasť. Zvládne ju každá gazdinka, ktorá má vzťah k piškótovému cestu a v pivnici nejaké tie kompótiky. Dôležitú úlohu v chuti torty zohráva horké kakao. Práve kombinácia horkého kakaa a kyslastých čerešní (mimochodom, kto je viac na kyslé môže pokojne čerešne nahradiť višňami) dodáva torte nezameniteľnú chuť. Na svete snáď neexistuje dobrá cukráreň, v ktorej by nemali zákusok alebo tortu s čokoládou a čerešňami.
4 PL masla izbovej teploty
11,5 šálky kryštálového cukru
2 vajcia
1 ČL vanilkového extraktu
1 šálka teplého mlieka
1 1/3 šálky hladkej múky
¾ šálky tmavého kakaa (najlepšie je holandské, lebo je dosť horké a aj dosť tmavé)
2,5 ČL prášku do pečiva
0,5 ČL soli
2 tortové formy
4 šálky vykôstkovaných čerešní (môžu byť aj z kompótu)
½ šálky rumu
¼ šálky studenej vody
Čo budete potrebovať na polevu:
200g masla izbovej teploty
3 šálky práškového cukru
¼ ČL soli
2 balíky jemného tvarohu (rozkrájajte si ho na malé kocky, pretože ho budete postupne vmiešavať)
4 PL čerešňovej šťavy, alebo kompótovej šťavy
Čerešne vykôstkujte, opláchnite a vysypte do misky. Zalejte ich rumom a nechajte odstáť pri izbovej teplote približne 1 hodinu. Potom čerešne oddeľte od sirupu a na chvíľu odložte nabok. Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Formu si vymastite maslom a vysypte múkou.
Vyšľahajte 4 lyžice masla, kryštálový cukor, 2 vajcia a vanilku pri vysokých otáčkach. Šľahajte približne 7 minút. Keď bude hmota nadýchaná a pekne premiešaná, za stáleho šľahania do nej pomaly prilejte 1 šálku teplého mlieka a miešajte do hladka.
Zmiešajte spolu múku, kakao, soľ a prášok do pečiva. Túto zmes za pomalého miešania preosejte do cesta a vymiešajte do hladka.
Vylejte cesto do tortových foriem a pečte pri teplote 180 stupňov asi 30 minút, alebo pokým nebudete mať po zapichnutí čistú špajdľu. Po upečení vyberte obe cestá z rúry a čo najskôr ho preložte na mriežku, aby rýchlejšie vychladli. Medzitým si pripravte polevu.
V miske si opäť vymiešajte zmäknuté maslo, soľ a práškový cukor. V tomto prípade miešajte na nízkych otáčkach a postupne otáčky pridávajte. Miešajte aspoň 2 minúty, aby bola zmes nadýchaná.
Potom postupne pridávajte jemný tvaroh a ďalej miešajte až kým sa zmes nepremieša aj s poslednou časťou tvarohu.
Keď je sú suroviny dobre spojené, za stáleho miešania pridajte postupne po lyžiciach rumovo čerešňovú šťavu, v ktorej ste „opili“ čerešne. Takto pripravenú polevu zatiaľ odložte do chladničky.
Vráťte sa k cestám na mriežke a prerežte ich obe na polovicu. Mali by vám vzniknúť štyri tenšie cestá.
Vmiešajte vodu do ostávajúceho zvyšku rumu, v ktorom sa okúpali čerešne. Týmto sirupom bohato pokryte prvú vrstvu cesta. Na túto vrstvu natrite plnku a na ňu nasypte čerešne. Opakujte na každé ďalšie cesto okrem posledného. Na vrch posledného cesta už nedávajte sirup ani čerešne, ale len plnku. Tú rozotrite aj po bokoch torty.
Vrch torty môžete ozdobiť nastrúhanou čokoládou a čerešňami. Tortu dajte poriadne zachladiť a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), natashaskitchen.com