Kyslá smotana je vďačná zložka, ktorá sa používa najmú v začiatkoch pečenia ako plnka. Jej kvality však netreba podceňovať. Ak sme napísali, že koláče s kyslou smotanou sú výsadou začiatočníkov, neznamená to, že sú menej dobré. Dnes vám prinesieme jednoduchý koláč, ktorý vás dostane do kolien aj v prípade, že ste svetová pekárka!
100g masla
2 vajcia
200g kondenzovaného mlieka
1 ČL prášku do pečiva
8 PL polohrubej múky
700g kyslej smotany (stačí 20% tuku)
100g práškového cukru
1 PL kakaa
Maslo izbovej teploty vyšľahajte s celými vajíčkami, pridajte kondenzované mlieko. Potom už len pomaly špachtľou alebo vareškou primiešavajte múku s práškom do pečiva. Cesto by malo byť veľmi husté. Rozdeľte ho na dve polovice a do jednej z nich pridajte kakao. Dobre premiešajte, aby v ceste neostali kakaové hrudky.
Rúru si predhrejte na 180 stupňov a obe cestá nalejte jednotlivo do dvoch samostatných foriem vymastených maslom. Ak nemáte dve formy, pečte cesto jedno po druhom. Pri tejto teplote ho pečte asi 20 minút. Cesto z formy opatrne vyberte a nechajte chladnúť. Po vychladení obe cestá opatrne rozrežte priečne na polovicu. Vzniknúť by vám mali teda dve kakaové kruhové cestá a dve klasické žlté.
Potom si pripravte krém. Kyslú smotanu zmiešajte s cukrom a natrite ho na prvú žltú vrstvu cesta. Na plnku položte kakaové cesto a takto pokračujte až po poslednú vrstvu, pričom tá by mala pozostávať z plnky. Pri nej vylejte zvyšok smotany už aj na boky koláča a celý ho posypte orieškami, alebo čokoládovými ozdobami. Niektoré gazdinky si obrežú ešte nenaporciované upečené cesto a rozdrvia ho na omrvinky, ktoré potom nasypú navrch torty. Hotovú tortu dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)