Sezóna jesenného ovocia je v plnom prúde a aj máte zrejme doma kopu hrušiek. Aby ste nemuseli všetky zavárať alebo ich nenechali pohniť, vyskúšajte pripraviť sezónny koláčik, za ktorým sa len tak zapráši. Tento recept je výnimočne jednoduchý a ešte výnimočnejšie chutný.
250g masla
70g kyslej smotany
220g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
150g kryštálového cukru
3 bielky
3 PL práškového cukru
500g hrušiek
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL citrónovej šťavy
Smotanu vymiešajte spolu so 100g masla, 170g múky a práškom do pečiva. Nechajte ho v chladničke 30 minút odpočívať a potom ho roztlačte na dno tortovej formy, ktorú predtým môžete vymastiť, prípadne vyložiť papierom na pečenie. Nezabudnite cesto vyložiť aj po okrajoch tortovej formy, aby nevytiekla plnka.
Hrušky ošúpte a odstráňte jadierka, nakrájajte na mesiačiky a zalejte citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Naukladajte ich na cesto.
Zvyšok masla rozmiešajte s vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a za stáleho miešania ho na ohni priveďte do varu. Akonáhle sa zmes začne variť, pridajte zvyšnú múku a dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky. Teplú hmotu rozlejte rovnomerne na hrušky a koláč dajte piecť.
Pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.
Kým sa koláč pečie, pripravte si penu z bielkov vyšľahanú s práškovým cukrom. Koláč po upečení vyberte a navrch rovnomerne naneste sladkú bielkovú penu. Potom ho dajte ešte na chvíľu zapiecť, tentoraz však teplotu znížte na 140 stupňov a pečte už len 15 minúť. Keď začne kôrka hnednúť, koláč je hotový. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)