Niekedy trochu bojujeme s tým, čo navariť. Chceme niečo rýchle, jednoduché a čo sa hodí ako príloha aj samostatne. Úplne najideálnejšie je, keď to dokážete spraviť na sladko aj na slano. Výborné sú napríklad tieto placky. Recept sme našli na sociálnych sieťach.
Na jednoduché placky budeme potrebovať
- 3,5 decilitrov vlažného mlieka
- 4,5 decilitra vlažnej vody
- kocka rozdrveného droždia
- 2 ČL soli
- trochu cukru
- 830 gramov hladkej špadlovej múky
Jednoduché placky si pripravíme nasledovne
- Vo veľkej miske si zmiešame mlieko, vodu a kocku rozdrveného droždia. Pridáme soľ a cukor.
- Potom prisypeme múku a poriadne vymiešame. Cesto by nemalo byť príliš tuhé. Miesime ho asi 10 minút, aby nám začalo trochu bublať a bolo hladké.
- Cesto posypeme múkou, zakryjeme a necháme kysnúť.
- Keď je vykysnuté, vylejeme si ho na dosku posypanú múkou. Ťaháme ho tak, aby vznikol okrúhly bochník, ktorý rozrežeme tak, aby nám vzniklo desať kúskov cesta.
- Každý kúsok si vyvaľkáme a opečieme na suchej a dobre rozpálenej panvici z oboch strán.
- Ak ich chceme na slano, môžeme potrieť cesnakom, naplniť šunkou alebo mäsom. Ak ich chceme na sladko, pridáme viac cukru a menej soli.