Keď ma moja mama chcela naučiť piecť, ako prvé ma učila pudingové koláče. Tie, okrem toho, že boli chutné, sa jednoducho pripravovali a vždy zaručene držali. Ak milujete jednoduché a ľahké koláčiky a zákusky, presne tento bude niečo pre vás.
5 vajec
500g jemného tvarohu
100g kyslej smotany
200g práškového cukru
2 PL škrobu
1 balíček vanilkového cukru
Bielky oddeľte od žĺtkov, bielky odložte do chladničky. V hlbšej miske si zmiešajte tvaroh, všetky žĺtky, vanilkový cukor, kyslú smotanu a škrob. Všetko spolu vymixujte do homogénnej hmoty bez hrudiek. Šľahajte bielka a pomaly do nich pridávajte cukor. Keď spotrebujete všetok cukor, šľahajte ich ešte aspoň 5 minút do hustej peny. Po lyžiciach pridávajte bielkovú penu do tvarohovej zmesi a miešajte. Tortovú formu si vymastite maslom a zmes do nej vylejte. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 50 minút. Po upečení rúru neotvárajte, ale ju nechajte ešte aspoň 7 minút zatvorenú, potom dvierka pootvorte a koláč ešte stále nechajte vnútri. Až potom ho vyberte a ozdobte kakaom. Pri príprave tohto koláča dbajte na kvalitu tvarohu. Čím kvalitnejší tvaroh kúpite, tým lepšia bude konzistencia koláča. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)