Počuli ste už niekedy o nepečenom koláči? O tortách – smotanových, tvarohových, či piškótových – počúvame bežne. No koláč je niečo celkom iné. Ak krčíte nos a pochybujete, čo to bude zač, začítajte sa ďalej. Tento dezert má fanúšikov po celom svete a naozaj stojí za vyskúšanie.
25 datlí
200g vlašských orechov
3 jablká
1 PL medu
½ šálky silného čierneho čaju
½ ČL škorice
¼ ČL soli
1 PL citrónovej šťavy
Datle namočte do horúceho, silného, nesladeného, čierneho čaju a nechajte ich tam zmäknúť 20 minút. Potom z nich vyberte kôstky a rozrežte na menšie kúsky. Orechy a polovicu datlí si pomeľte na mlynčeku na mäso. Tortovú formu si vyložte papierom na pečenie a rozotrite na dno zmes orechov a datlí. Zakryte formu potravinovou fóliou a dajte ju do mrazničky, kým nepripravíte zvyšok receptu.
Jablká si očistite, odstráňte jadierka a nakrájajte na kocky. Šupky môžete nechať, ak s nimi nemáte problém. Polejte ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli. V mixéri pomixujte zvyšné datle, med a škoricu a pridajte zmes k nakrájaným jablkám. Dobre premiešajte. Vyberte z mrazničky tortovú formu s korpusom a nasypte do nej zmes jabĺk. Potom formu opäť zakryte fóliou a dajte zamraziť na 40 minút. Podávajte k horúcemu čaju, s nohami pod dekou a pri dobrom filme. Prajeme dobrú chuť!
(M), sovkusom.ru