Máte chuť na rýchly dezert, ktorý je navyše vegánsky? Čokoládovo-kávová pena je skvelou voľbou a hodí sa aj v horúcom počasí, keď ju máte dobre vychladenú. Stavíme sa, že bielka se ešte nálevom z cíceru nenahrádzali.
Na čokoládovo-kávovú penu budeme potrebovať:
- 1 plechovka cíceru aj s nálevom
- 2 ČL medu alebo javorového sirupu
- 1 ČL kávového extraktu
- 100 gramov horkej čokolády
Postup:
- Vedeli ste, že na nepečené dezerty si najlepšie penu vytvoríte z nálevu, v ktorom je cícer? Ak ste to ešte neskúšali, tento recept je skvelý na prvý pokus. Nálev sa dá dobre vyšľahať a koniec koncov, vyzerá naozaj ako bielka. Sfarbí sa do biela a dobre drží. Chuť nie je nejaká výrazná, preto je skvelý na použitie práve pri podobných penových dezertoch.
- Cícer si vylejeme do sitka tak, aby nám šťava pretiekla do misky. Cícer odložíme do chladničky, použiť ho môžeme pri inom recepte, napríklad do rizota alebo na curry či do šalátu.
- Nálev vyšľaháme mixérom. Šľaháme, kým nám nevznikne biela hustá pena, ktorá v miske drží. Do nej potom prišľaháme med alebo javorový sirup a kávový extrakt, prípadne ak máte kvapky s príchuťou kávy, použite tie. Ak chcete nejakú inú chuť, pokojne zvoľte karamelový alebo vanilkový topping, prípadne sú aj ovocné alebo orechové extrakty. Ak nemáte žiadne sirupy ani extrakty, pridajte k pene studené presso po lyžičkách, nie veľa, aby nám ostala konzistencia stále penová.
- Čokoládu si roztopíme a miešame ju, kým nemá izbovú teplotu. Následne ju prišľaháme k pene. Penu nakoniec nalejeme do pohárikov alebo misiek a necháme dobre stuhnúť v chladničke. Ideálna je hodina prípadne aj dve. Za záver pred podávaním ozdobíme penu drobným ovocím alebo strúhanou čokoládou či kakaom. Dobrú chuť.