Recept na kubánsku tortu sme hľadali dlho. Ak máte oslavu alebo chystáte tortu niekomu, kto miluje kombináciu čokolády a banánov, určite upečte práve túto. Nebude jej škoda ani na svadbe.
Na kubánsku tortu budeme potrebovať:
Korpus
- 4 vajíčka
- 120 gramov práškového cukru
- 30 gramov polohrubej múky
- 45 gramov hladkej múky
- kakao
- trošku oleja
Parížska šľahačka
- 750 ml smotany na šľahanie
- 3 tyčinky ľadové gaštany
- 200 gramov horkej kvalitnej čokolády
- 180 gramov mascarpone
- banány
Čokoládová poleva
- 200 gramov horkej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup:
- V miske si najskôr vyšľaháme bielka s práškovým cukrom a následne zašľaháme aj žĺtka. Pridáme múku, premiešame a pridáme niekoľko lyžíc kakaa a trochu oleja. Cesto vylejeme do formy a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
- Parížsku šľahačku si môžeme pripraviť deň vopred, aby nám v chladničke dobre stuhla. Smotanu dáme do hrnca a zahrejeme. Pridáme ľadové gaštany a necháme rozpustiť. Keď nám hmota vrie, odstavíme a nalámeme čokoládu. Premiešame a necháme vychladnúť. Potom k zmesi zašľaháme mascarpone, no nešľaháme príliš dlho, aby sa nám krém neprešľahal.
- Korpus si položíme na podnos a môžeme ho pokvapkať rumom. Pridáme vrstvu šľahačky a na vrch dáme banány prerezané priečne na polovicu. Na banány príde druhá vrstva šľahačky a uhladíme. Takto hotovú tortu dáme chladiť.
- Čokoládu si roztopíme so šľahačkou a pripravíme si polevu. Keď nám úplne vychladne, polejeme ňou rovnomerne celú tortu. Ideálne je robiť to na mriežke, aby sme polevu mohli použiť aj opakovane. Tortu dáme opäť do chladničky a nakoniec ju môžeme dozdobiť. Krájame ju ostrým nožom, ktorý si vždy namočíme v horúcej vode. Dobrú chuť.