Máte chuť na krémovú zdravú polievku a doma máte hokkaido tekvicu? Navaríte ju bez problémov a len so základnými surovinami. Najlepšie ju dochutí cesnak, čili a bylinky. Zahusťujem ju kokosovým mliekom, potom je krémová a viac jej netreba. Plná vitamínov, ktoré sa teraz potrebujeme ako soľ.
Na hokkaido polievku z pečenej zeleniny budeme potrebovať:
- 1 menšiu hokkaido tekvicu
- 2 mrkvy
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- bylinky (oregano, tymián, koriander, bazalku-podľa chuti)
- soľ a korenie
- čili
- kokosové mlieko
- citrónovú šťavu podľa chuti
Postup:
- Tekvicu si ošúpeme, vydlabeme a nakrájame. Rovnako ošúpeme mrkvu a cibuľu. Malé kocky dáme na plech a upečieme pri teplote 190 stupňov asi 20 minút.
- Zeleninu dáme do hrnca a zalejeme vodou alebo vývarom. Rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme pretlačený cesnak a dochucujeme. Pridáme citrónovú šťavu, čili, soľ a korenie. Na záver aj čerstvé alebo sušené bylinky.
- Dáme variť a počkáme, kým nám polievka zovrie. Na záver pridávame trochu kokosovej smotany, prípadne ovsenej, mandľovej alebo aj klasickej. Ochutnáme, ak je potrebné dochutíme a môžeme podávať. Najlepšie chutí so strúhaným parmezánom alebo krutónmi. Kto chce, môže pridať aj opražené tekvicové semienka. Dobrú chuť.
Lucia M.