Sladký tip na víkend, domáce buchty na pare. Jedlo nášho detstva poteší aj dospelých. Naplňte ich domácim džemom, polejte rozpusteným maslom a posypte kakaom a cukrom. Kto má rád, môže si pripraviť aj tvarohové alebo makové. Pokojne ich zamrazte aj do zásoby, počas bežných dní budú na večeru. Robíte domáce alebo radšej kupujete?
Na domáce buchty na pare budeme potrebovať:
- 1 kg polohrubej múky
- 0,7 litra mlieka
- 4 PL cukru
- 4 PL oleja
- 1 droždie
- štipka soli
- kakao
- práškový cukor
Postup:
- Najskôr si pripravíme kvások. Odoberieme si 1,5 dcl mlieka, pridáme droždie, 1KL cukru, 1 KL múky. Premiešame a necháme postáť asi 15 minút. Preosiatu múku zmiešame s kváskom a ostatnými surovinami a vymiesime cesto.
- Necháme ho asi 1 hodinu vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme na cca 1 dm hrúbku. Narežeme na štvorce a naplníme džemom alebo tvarohom či makovou plnkou.
- Urobíme buchty a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Paríme v hrnci s parákom. Keď sú hotové, posypeme ich kakaom, práškovým cukrom a zalejeme rozpusteným maslom. Dobrú chuť.
Lucia M.