Mimoriadne obľúbené piškótové cesto, dve vrstvy pudingu a vláčna šľahačka. Ak niekto nepozná Francúzske kocky, ako by ani nebol. Tento dezert je známy už roky a väčšinou ho pripravujeme na nejaké oslavy alebo posedenia. Máte doma puding a dostali ste na ne chuť? Tu je recept. Inšpirovali sme sa v kuchárskych skupinách.
Na Francúzske kocky z piškótového cesta budeme potrebovať:
Piškótové cesto
- 6 vajec
- 6 PL cukru
- 6 PL polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 2 PL kakaa
- 50 ml oleja
Plnka
- 9 dcl mlieka
- 3 Zlaté klasy
- cukor podľa chuti (cca 130 gramov)
- 1 vanilkový cukor
- 7 bielkov
- 2 PL kakaa
Karamelová šľahačka
- 3 PL cukru
- 300 ml mlieka
- trochu vanilkového cukru
- 2 šľahačky v prášku
Postup:
- Piškótové cesto si pripravíme klasicky. Oddelíme žĺtka a bielka, bielky s cukrom vyšľaháme do peny a pridávame postupne žĺtky, múku a prášok do pečiva a kakao. Cesto upečieme na plechu a necháme ho vychladnúť.
- Plnku zo Zlatých klasov pripravíme nasledovne. Ak nemáte Zlatý klas, uvarte vanilkový a čokoládový puding, len dajte trochu menej mlieka, aby boli poriadne husté. Ak pripravujete zo Zlatého klasu postupujte nasledovne. Vodu nechajte zovrieť, pridajte cukor a vanilkový cukor a rozmiešajte Zlaté klasy. Do horúcej zmesi zapracujte bielkový sneh, ktorý ste vyšľahali s cukrom. Krém rozdelíme na polovice, do jednej ešte pridáme kakao. Na cesto navrstvíme najskôr svetlú a potom kakaovú plnku.
- Cukor si dáme do panvice a roztopíme, zalejeme mliekom, rozvaríme a pridáme šľahačky v prášku a vyšľaháme. Navrstvíme na tmavú plnku a Francúzske kocky dáme poriadne zachladiť. Na vrch môžeme pridať nastrúhanú čokoládu. Dobrú chuť.
Foto: Mária Jurášová