Recept na Bratislavské rožky sme skúšali prvýkrát a receptov sme našli mnoho. Aj preto sme prezreli staršie kuchárky a vybrali najlepšie tipy. Rožteky boli chrumkavé, s vynikajúcou plnkou a nebolo ich treba ani obaľovať v práškovom cukre, ako to niektorí robia. Máte overený recept na Bratislavské rožteky? Šup s ním do komentárov. Tento je od pani Márie, no robievame ich rovnako. Len plnka je niekedy aj maková.
Na cesto
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka čerstvého droždia
1/2 ČL soli
- 60 g kryštálového cukru
- 150 g bravčovej masti
- 150 ml mlieka
Na orechovú plnku
- 150 g mletých vlašských orechov
- 125 ml mlieka
- 150 g práškového cukru
- trochu vanilkového cukru
Na makovú plnku
- 150 g mletého maku
- 125 ml mlieka
- 150 g práškového cukru
- trochu citrónovej kôry alebo škorice
Na potieranie
Postup:
- Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru z odváženého množstva a rozdrobíme doň čerstvé kvasnice. Necháme asi 20 minút pri izbovej teplote odstáť, kým kvasnice nenakysnú a nevytvorí sa kvások. Múku premiešame s cukrom, soľou, pridáme masť a kvások a vymiesime hladké nelepivé cesto. Cesto necháme na teplom mieste asi hodinu vykysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnky. Pripravíme si dva menšie hrnce, do každého dáme 125 ml mlieka a 150 g práškového cukru a krátko ich na slabom plameni povaríme. Potom pridáme do jedného mletý mak a citrónovú kôru alebo škoricu a do druhého mleté orechy a vanilku a krátko premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme odstáť.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na 30 rovnakých kúskov (každý bude mať približne 30 g), tie premiesime a vytvarujeme guličky. Necháme ich ešte krátko nakysnúť. Každú guličku cesta potom rozvaľkáme na ovál. Každú z plniek si rozdelíme na 15 približne rovnakých častí, z každej ušúľame „valček“ a ten vložíme do stredu oválu. Cesto zahneme zhora aj zdola, šev spojíme, jemne zašúľme, aby sa cesto spojilo a plnka nevytekala.
- Z makových rožkov vytvarujeme podkovičky, z orechových písmenko C a pokladáme ich na plech s papierom. Rožteky potierame rozmiešaným žĺtkom (neriedime ho vodou!) a necháme zaschnúť. Pred pečením rožky ešte raz potrieme žĺtkom, týmto spôsobom sa na rožkoch spraví typické mramorovanie. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 12 minút. Dobrú chuť.