Milovníci čokolády si prídu na svoje. Táto čokoládová roláda obsahuje fantastický čokoládový krém a na vzhľad sa podobá kmeňu stromu. V niektorých krajinách sa pečie na Vianoce, no vyskúšať ju môžete kedykoľvek. Hostí očarí svojou chuťou a ku kávičke je toto značka ideál.
Na čokoládovú roládu budeme potrebovať:
Na piškótové cesto
- 6 vajec
- 120 gramov cukru
- 120 gramov polohrubej múky
- 5 PL kakaa
Na krém
- 250 dcl smotany na šľahanie
- 250 gramov cukru
- 125 gramov kakaa
- 350 gramov masla
Postup:
- Piškótové cesto vytvoríme veľmi jednoducho. Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka vyšľaháme s cukrom do hustej lesklej peny. K vyšľahaným bielkam postupne zašľahávame žĺtka a nakoniec aj kakao. Na záver pridáme múku a vytvoríme cesto. To pečieme na papieri na pečenie pri teplote 180 stupňov asi 10 minút. Cesto preklopíme na kuchynskú utierku.
- Kým nám cesto chladne, pripravíme si krém. Smotanu vylejeme do hrnca a povaríme s cukrom asi 5 minút. Pridáme kakao a dobre rozmiešame metličkou. Keď je hmota teplá, no nie vriaca, pridáme asi tretinu masla. Zvyšok masla si vyšľaháme mixérom do peny. Postupne pridávame vychladnutú kakaovú zmes a vytvoríme vláčny krém.
- Krém navrstvíme na upečené cesto a pomocou utierky zrolujeme. Trochu krému si odložte a potrite ním už hotovú roládu. Na vrch potom nastrúhajte hoblinky čokolády. Roládu nechajte dobre stuhnúť v chladničke a podávajte nakrájanú na kúsky. Dobrú chuť.