Tieto vanilkové buchty s krémom si zamilujete na prvé ochutnanie. Kysnuté cesto podľa babkinho receptu robím už roky a tieto pletenky som zvykla plniť pudingovým krémom. Sú o to lepšie a čerstvým neodolá naozaj nikto. Poznáte tento recept? Ak nie, odporúčame vyskúšať.
Budeme potrebovať:
Na cesto
- 500 gramov múky
- 2 žĺtky
- 1 kocka droždia
- 2,5 dl vlažného mlieka
- 4 PL cukru
- 1,5 dl oleja
- štipka soli
Na krém
- 5 dl mlieka
- 2 PL vanilkového pudingu
- 5 PL cukru
- 100 gramov masla
- 1 vanilkový cukor
Ďalšie suroviny
- žĺtko
- asi deci mlieka
- práškový cukor
Postup:
- Najskôr si pripravíme kvások na cesto. V asi 1 deci vlažného mlieka rozpustíme kocku droždia a pridáme trošku cukru. Kvások necháme chvíľu postáť a následne ho zmiešame s múkou, zvyšným mliekom, cukrom, žĺtkami, olejom a soľou. Vypracujeme hustejšie cesto, zaberie nám to pár minút. Cesto prikryjeme a necháme asi hodinu postáť.
- Potom ho ešte trošku pohnetieme a rozdelíme na asi 20 rovnakých častí. Každú časť ručne vyvaľkáme, preložíme na polovicu a trikrát zakrútime. Na plech takéto pletenky naukladáme vedľa seba a necháme ešte 30 minút vykysnúť. Potom ich potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku a pečieme. Teplota rúry je 180 stupňov a doba pečenia je asi 20 minút.
- Medzitým si pripravíme krém. Do mlieka pridáme puding, cukor a vanilkový cukor a za stáleho miešania uvaríme puding. Keď je uvarený a mierne vychladnutý, zašľaháme doň maslo. Upečené buchty rozkrojíme, naplníme krémom a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Lucia M.