Ak ste milovníkom dobrého domáceho perníku, potom si tieto čoko kocky úplne zamilujete. Vynikajúca vôňa, dokonalá chuť a ľahká príprava. Potrebovať budete navyše len suroviny, ktoré máte doma pravidelne. Ak radi pečiete, no bojíte sa ťažkého receptu, tu vám to nehrozí. Navyše odporúčame na vrch perníku pripraviť polevu ganache, ktorá sa pri krájaní nepoláme a vy tak môžete oslniť dokonalým tvarom kociek na tanieri.
Na čokoládový koláč budeme potrebovať:
- 2 vajíčka
- 200 gramov cukru
- 1 vanilkový cukor
- 300 gramov nastrúhaných jabĺk
- 150 gramov múky
- 100 gramov vlašských orechov
- 1 ČL instantnej kávy
- 1 prášok do pečiva
Na polevu
- čokoláda
- smotana na šľahanie
Postup:
- V miske si vajíčka vyšľaháme s cukrom a pridáme nastrúhané jablká. Nebojte sa, v ceste ich ani nebudete cítiť. Prášok do pečiva si zmiešame s múkou, kávou a mletými orechami. Vareškou obe zmesi spojíme a vytvoríme cesto. Ak chcete, pridajte do cesta ešte kakao, perník bude mať peknú tmavú farbu.
- Cesto vylejeme na plech, kde máme papier na pečenie a koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov. Doba pečenia je približne 30-35 minút. Na trochu vychladnuté cesto navrstvíme čokoládovú polevu a necháme vychladnúť úplne.
- Ak chcete, mám pre vás ešte tip. Po upečení robím do cesta dierky a povylievam uvarenú instantnú kávu, cesto tak ostane mokrejšie. Pridávam niekedy aj vrstvu džemu a až potom čokoládovú polevu. Dobrú chuť.
Lucia M.