I keď nás v posledných dňoch teší horúce letné počasie a čoraz viac pripravujeme len ľahké a ovocné dezerty je čas na miernu zmenu. Pripravili sme si pre vás recept na geniálny čokoládový koláč, ktorý je veľmi osviežujúci a pritom tak lahodný! Jeho základom je tmavá čokoláda a jemný mliečny krém, po ktorom sa budete doslov zalizovať!
Budeme potrebovať:
- 8 vajíčok
- trošku soli
- 2 lyžice kakaa
- 250 g práškového cukru
- 250 g masla
- 3 lyžice cukru
- 130 g polohrubej múky
- 560 ml mlieka
- 20 g vanilkového cukru
- 150 g tmavej čokolády
Postup:
- Príprava tohto zákusku sa môže zdať zo začiatku veľmi zložitá, no nenechajte sa odradiť. V hlbokej miske zmiešajte 6 žĺtkov spolu s cukrom. V samostatnej miske zmiešajte 6 bielkov so štipkou soli. Keď je sneh hotový, zľahka ho zmiešajte so žĺtkami. Do takto pripravenej zmesi postupne a pomaly pridávajte preosiatu múku(100 g) spolu s kakaom.
- Hotové cesto nalejte na plech, ktorý je pokrytý papierom na pečenie a pečte približne 20-25 minút pri teplote 180 stupňov. Kým sa cesto pečie, pripravte si mliečny krém. Zmiešajte v malom hrnci dve vajíčka spolu s 30 g múky. Do zmesi nalejte 500 ml studeného mlieka. Za stáleho miešania priveďte zmes do varu.
- V samostatnej miske si zmiešajte 220 g zmäknutého masla spolu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Keď je zmes hotová postupne ju pridávajte do mliečnej hmoty. Hotový krém teraz môžete naniesť na vychladnutý upečený korpus.
- Nakoniec pripravte už len čokoládovú polevu. Zmiešajte v samostatnom hrnci čokoládu, zvyšné mlieko a maslo. Nechajte poriadne rozpustiť vo vodnom kúpeli a následne zmesou polejte koláč. Koláč nechajte vychladnúť, pokojne aj v chladničke. Dobrú chuť.
sovkusom.ru