Cuketa je síce geniálny druh zeleniny, no problém prichádza v momente, keď ju chceme grilovať alebo piecť. Často sa stane, že neodhadneme teplotu alebo dobu pečenia a ostane mäkká namiesto toho, aby bola chrumkavá ako je to pri zemiakoch. Aj preto sa gastronómia stále posúva dopredu. Vďaka tomuto receptu ostane na povrchu chrumkavá a vo vnútri taktiež, lebo sa nepečie dlho. Toto sú vynikajúce cuketové tyčinky, ktoré zvládnete pripraviť už za pár minút.
- 3-4 mladé cukety aj so šupkou
- 1 ČL mletej papriky
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL soli
- 1 ČL provensálskych byliniek
- 50 gramov tvrdého syra
- 50 gramov najemno nasekaných orechov
- 1 ČL sezamu
- trošku oleja
Postup:
- Cukety si dobre umyjeme a nakrájame na rovnako veľké tyčinky. V miske si zmiešame všetky suché suroviny okrem orechov, syru a sezamu a pridáme olej tak, aby nám vznikla marináda.
- Cuketu obalíme najskôr v marináde a potom v syre, orechoch a sezame. Takto obalené cukety naukladáme na plech, kde máme papier na pečenie, aby sme sa vyhli zbytočným riadom.
- Cuketu pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút. Teplota by mala byť 200 stupňov. Potom si cuketové tyčinky namočte do hummusu alebo bieleho jogurtu a môžete konzumovať. Dobrú chuť.