Roláda je pre mnohí zdatné kuchárky a pekárky tak trochu výzvou. Bojíme sa, aby sme ju dobre zarolovali, aby sa neroztrhla, či aby sme z nej nevytlačili všetku plnku. Tento recept však zvládne každá z nás, pretože cestíčko je pružné a netrhá sa. S plnkou, akú vám predstavíme, sa budete oblizovať až za ušami.
3 PL kryštálového cukru
4 PL hladkej múky
1 balíček vanilkového cukru
½ ČL prášku do pečiva
4 PL slnečnicového oleja
4 vajcia
2 jablká
10 sliviek, alebo sušených sliviek
škorica podľa chuti
škoricový cukor podľa chuti
1 PL masla
Ak používate sušené slivky, zalejte ich horúcou vodou a nechajte zhruba 1-2 hodiny zmäknúť.
Bielka oddeľte od žĺtkov. Žĺtky vymiešajte s múkou, práškom do pečiva, vanilkovým cukrom a slnečnicovým olejom. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, počas šľahanie postupne pomaly pridávajte kryštálový cukor. Bielka primiešajte vareškou do cesta.
Z jabĺk si odstráňte šupky a jadierka a nakrájajte ich na drobné kocky. Na také isté kocky nakrájajte aj slivky, prípadne sušené slivky.
Plech si vyložte papierom na pečenie a ten vymastite maslom. Ide o to, aby sa roláda s ovocím nezačala trhať pri odoberaní z plechu. Nakrájané ovocie poukladajte na papier na pečenie a posypte škoricou a škoricovým cukrom. Celé to zalejte cestom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 20-25 minút.
Po upečení sa snažte cesto odstrániť okamžite, ešte za horúca. Pomaly ho rolujte a dbajte na to, aby roláda nebola ani príliš voľná, ani príliš stlačená. Potom posypte práškovým cukrom a podávajte. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru