V jednoduchosti je krása! Čo viac sa dá povedať o nasledujúcom recepte. Pár surovín a to, čo vznikne je tá najchutnejšia zdravá desiata alebo olovrant. Chia puding si môžete dopriať aj na raňajky. Hlavnou zložkou sú už podľa názvu chia semiačka, ktoré vynikajúco fungujú v sladkých receptoch. Po noci v chladničke získajú želatínovú konzistenciu, napučia a vytvoria pudingovú hmotu. Bez varenia, bez pridaného cukru a hlavne zdravo.
- gaštanové pyré
- 5 PL chia semiačok
- rastlinné mlieko
- ovocie podľa chuti
- oriešky
Postup:
- Do mixéru si vložíme rozmrazené gaštanové pyré a zalejeme ho rastlinným mliekom, napríklad kokosovým alebo madľovým, či sójovým. Premixujeme tak, aby nám vznikla hnedá hmota, ktorá bude redšia. Rastlinné mlieko dávam od oka, keďže robím viac dávok, je to cca pol litra na polovicu pyré, takže liter ak použijete celé balenie.
- Môžete si tak vytvoriť raňajky na celý týždeň, puding v chladničke vydrží dlho, nemá sa v ňom čo pokaziť. Do gaštanovej hmoty nasypeme chia semiačka, premiešame a nalejeme do pohárikov. Ja používam malé zaváraninové, ktoré sa dajú uzatvoriť a dobre prenášať. Na spodok každého pohárika dám mrazené ovocie, napríklad maliny alebo čučoriedky. Môžete tam však pridať ovocie, ktoré máte najradšej, prípadne pyré alebo za lyžičku lekváru.
- Ovocie zalejeme, premiešame, na vrch dáme napríklad oriešky alebo aj datle alebo sušené brusnice či goji. Tu sa kreativite medze nekladú, každý pohárik si môžete urobiť trochu iný. Ak sa stravujete zdravo a cvičíte a užívate proteín, pokojne ho rozmixujte spolu s gaštanovým pyré. Potom poháriki zatvoríme a uložíme do chladničky. Puding je hotový po niekoľkých hodinách, keď semiačka napučia, prípadne ráno, ak ho pripravujete večer. Dobrú chuť.
Lucia M.