Zákusky, koláče, torty a iné dobroty. Kto by ich nemal rád? Je dokonca dokázané, že nám pomáhajú cítiť sa lepšie a šťastnejšie. Pripravili sme si pre vás tip na sladkú Napoleonovu tortu vďaka, ktorej budete šťastní až až. Jej základom je jemná a sladká tvarohová plnka a neodolateľné jahody.
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 500 g múky
- 170 g cukru
- 100 g masla
- 400 g tvarohu
- 8 g vanilkového cukru
- 2 vajíčka
- 10 g prášku do pečiva
Plnka:
- 1,5 l mlieka
- 250 g cukru
- 6 vajíčok
- 200 g masla
- 10 g vanilkového cukru
- 4 lyžice múky
Postup:
- Začnite prípravou tvarohového cesta. V hlbokej miske zmiešajte tvaroh, cukor, vanilku a vajíčka. Pridajte zmäknuté maslo a opäť dôkladne tvarohovú zmes premiešajte.
- Do tvarohovej zmesi postupne pridávajte múku, ktorá musí byť zmiešaná s práškom do pečiva. Musí vám vzniknúť mäkké cesto, ktoré sa nebude lepiť na ruky. Hotové cesto si rozdeľte na 7 častí a nechajte ho v chladničke asi hodinu.
- Odstáte cestá si teraz po jednom vyvaľkajte a vyrežte do tvaru kruhu pomocou formy na pečenie. Okraje, ktoré vám zostali si odložte bokom. Hotové cestá pečte 5-7 minút pri teplote 180 stupňov. Okraje, ktoré vám zostali sa rovnako musia piecť pretože sa použijú na ozdobu hotového koláča.
- Keď sú cestá upečené môžete začať s prípravou plnky. V hlbokom hrnci si zohrejte 1,2 l mlieka. V samostatnej miske zmiešajte zvyšných 300 ml mlieka s vajíčkami, vanilkou, cukrom a múkou. Poriadne to mixérom premiešajte a nakoniec pridajte maslo a dobre premiešajte. Hotovým krémom následne naplňte jednotlivé upečené vrstvy koláča.
- Keď je koláč hotový stačí už len upečené okraje rozdrviť a posypať nimi koláč. Ak chcete aby bol koláč viac osviežujúci, môžete medzi jednotlivé vrstvy poukladať čerstvé jahody. Dobrú, sladkú chuť.
takprosto.cc