Receptov na univerzálne smotanové krémy nájdete veľa. Každý ho pripravuje trochu inak, no samozrejme, v zálohe máme aj overené recepty, ktoré sa u nás rokmi nemenia. Krém Charlotte je vláčny, vanilkový a skvele ozdobí každú tortu alebo zákusok. Ak budete postupovať presne podľa nášho receptu, zaručene sa vám podarí. V chladničke vydrží aj 5 dní, podávať ho môžete aj s ovocím. Najlepšie však poslúži ako plnka.
- 200 gramov masla
- 2 vajíčka
- 4 PL cukru
- 100 ml mlieka
- vanilkový struk
- koňak
Krém Charlotte pripravíme nasledovne:
- Maslo vyberieme z chladničky, aby malo izbovú teplotu. Pomocou mixéru si vyšľaháme najskôr vajíčka s cukrom. Prilejeme po častiach mlieko a stále šľaháme.
- Túto zmes si prelejeme do misky, ktorú dáme nad hrniec s horúcou vodou. Pridáme vanilkový lusk a miešame metličkou nad parou, až kým nám zmes nezhustne. Necháme ju vychladnúť.
- Potom si maslo vyšľaháme a po častiach pridávame vajíčkovú zmes. Na záver prilejeme trošku koňaku. Použiť môžete tiež brandy alebo rum. Premiešame a krém máme hotový. Uskladníme ho v chladničke. Ideálne sa hodí aj na muffiny, do koláčov a zákuskov alebo na torty. Dobrú chuť.
Lucia M.