Čoraz častejšie môžete na pultoch obchodov nájsť tmavé pečivo, ktoré vôbec nie je celozrnné, aj keď sa tak na prvý pohľad tvári. Upiecť domáci chlieb nie je také náročné, pokiaľ máte dobrý recept a dostatočne dobré zručnosti. Na dnešný recept nebudete potrebovať droždie ani múku. Aj preto je vhodný pre ľudí, ktorí majú bezlepkovú diétu.
Budeme potrebovať:
- 1 lyžica slnečnicových semien
- pol lyžice drvených ľanových semien
- pol lyžice lieskových orechov
- 1,5 lyžičky ovsenej múky (alebo pomletých ovsených vločiek)
- 4 lyžice otrúb
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžicu hnedého cukru
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 1,5 lyžice vody
Postup:
- Na začiatok si pomeľte oriešky na čo najjemnejšie. Následne si v hlbokej miske zmiešajte všetky suché prísady a samozrejme nezabudnite na soľ a hnedý cukor. Zmes dobre premiešajte. V druhej miske zmiešajte vodu spolu s olejom. Nakoniec obe zmesi spojte dokopy.
- Výslednú zmes nechajte odpočívať cca 2 hodiny. Po 2 hodinách zmes vložte do pekáča (najlepšie silikónového) a nechajte piecť 20-25 minút pri teplote 180 stupňov. Po 25 minútach chlieb vyberte zo silikónovej nádoby, uložte ho na plech a nechajte piecť 30 minút pri teplote 180 stupňov. Chlebík je hotový, no treba ho ešte nechať vychladnúť. Dobrú chuť.
takprosto.cc