Takmer každý z nás pozná starú dobrú ruskú zmrzlinu. Ak bola vaša obľúbená, určite ste si všimli, že sa časom jej chuť trochu zmenila. A aj keď je stále relatívne populárna, ustúpila do úzadia. Dnes vojdeme do obchodu a máme na výber obrovské množstvo zmrzliny od rôznych výrobcov z celého sveta. V minulosti tomu tak nebolo, no výrobky, ktoré sme mali k dispozícii kedysi, boli v neporovnateľnej kvalite. Ruská zmrzlina bola skvelou pochúťkou plnou mlieka a smotany.
V dnešnej dobe, bohužiaľ, platí stále viac a viac, že pokiaľ chceme kvalitu, musíme si jedlá a dezerty pripraviť sami doma. Dnešná ruská zmrzlina sa s tou pôvodnou už nedá porovnať a ak tento dezert máte radi, prinášame vám rovno 2 recepty, ako si pripraviť originálnu zmrzlinu vo vlastnej kuchyni.
1 dl mlieka
100 g cukru
5 g vanilkového cukru
3 dl smotany ( obsah tuku aspoň 30 % )
3 žĺtky
Postup
Mlieko vylejeme do misky s hrubým dnom, ktorá je vhodná na varenie. Privedieme ho do varu. Následne pridáme cukor, vanilkový cukor, premiešame, zmes odstavíme a necháme vychladnúť.
Potom pridáme samostatne vyšľahané žĺtka. Zmes postavíme späť na sporák a privedieme za stáleho miešania opäť do varu. Varíme, kým zmes nedostane podobu ako kondenzované mlieko.
Bielka vyšľaháme v samostatnej nádobe. Sneh potom primiešame do pripravenej zmesi a poriadne premiešame. Následne vyšľaháme smotanu a taktiež ju primiešame do zmesi. Na posledné premiešanie môžeme použiť mixér, aby sme v zmrzline nemali žiadne hrudky.
Pripravíme si nádoby vhodné na zamrazenie (ja používam krabičky od masla napr.), naplníme ich a dáme zamraziť. Tiež môžete zvoliť jednu väčšiu nádobu, aby sa vám lepšie robili kopčeky, ak máte na to vhodnú naberačku. Necháme v mrazničke aspoň 4 hodiny.
Ak chceme pripraviť zmrzlinu presne podľa originálneho vzoru, budeme potrebovať oblátky. Potom pred zamrazením uložíme na dno formy oblátku, vylejeme na ňu zmrzlinovú zmes, zarovnáme a prikryjeme druhou oblátkou, ktorú mierne vtlačíme do zmesi.
Budeme potrebovať
4 žĺtky
200 ml smotany ( 10% tuku )
500 ml smotany ( aspoň 30% tuku )
1 šálka práškového cukru
2 g vanilkového cukru
Postup
Vyšľaháme si žĺtky a pridáme do nich práškový cukor. Zmes by mala mierne obelieť. Následne si vyšľaháme 10%-nú smotanu a vmiešame ju do žĺtok. Pridáme tiež vanilkový cukor. Všetko spolu dôkladne premiešame.
Zmes si nalejeme do hrnca a za stáleho miešania na najmenšom ohni privedieme pomaly do varu. Hneď ako uvidíte prvé bublinky, zmes z ohňa odstavte. Nesmie sa vyslovene variť. Vychladenú zmes dáme zamraziť.
Kým sa zmes mrazí, vyšľaháme si 30% percentnú smotanu. Potom vyberieme zmes z mrazničky a vmiešame do nej pripravený sneh. Následne ju dáme opäť zamraziť.
Raz za hodinku zmes vyberieme a pokiaľ je to možné, premiešame.
Hotovú zmrzlinu môžeme podávať so strúhanými orechmi, nastrúhanou čokoládou, alebo s ovocím.
(Katka), sovkusom.ru
Zmrzlinu môžete dať zamraziť do oplátok, bebe keksíkov, alebo samostatne a podávať ju s čokoládou, ovocím, alebo orieškami.