Na Slovenku sú dolky v mnohých domácnostiach tradíciou. Klasické ničím výnimočné jedlo zložené z múky, vajíčok, droždia a vody. Tento recept je však o niečom výnimočnejší. Nie len, že neobsahuje droždie, navyše je bez štipky múky. Namiesto múky je v nich lahodný tvaroh, ktorý ich robí šťavnaté a nadýchané. Vyskúšajte.
Na diétne dolky budeme potrebovať:
- 4-5 lyžíc krupice
- 2 lyžice cukru
- 400 g jemného tvarohu
- rastlinný olej
- soľ
Dolky si pripravíme nasledovne:
- Zmiešajte tvaroh, cukor a krupicu. Ak bude výsledné cesto príliš tekuté pridajte ešte kúsok krupice. Pokiaľ zvolíte tvaroh hrudkovitý a bude hustejší môžete pridať kúsok mlieka, vody alebo jogurtu. Cesto poriadne premiešajte a nechajte chvíľku postáť.
- Keď je cesto hotové, vytvorte z neho malé lievance podľa toho, akú veľkosť chcete. Obaľte ich v krupici a smažte ich na panvici jemne potretej rastlinným olejom. Keď sú dolky hotové, môžete ich podávať s džemom, nutellou alebo šľahačkou. Ak máte radi sušené ovocie pokojne ho môžete do cesta pridať už na začiatku. Dobrú chuť.
Gabriela