Neviem ako u vás, ale u nás sa po čerstvých buchtách či sladkých rožkoch vždy len tak zapráši. Dnes si upečieme skvelé makové rožky s bohatou dávkou makovej náplne. Nemáte radi mak? Vôbec nevadí, pokojne zvoľte lekvár, orechy či tvaroh.
450 gramov hladkej múky
pol lyžičky soli
180 gramov masla
1 žĺtok
25 gramov droždia
130 ml mlieka (môže byť teplejšie)
100 gramov cukru
40 gramov hrozienok
200 ml mlieka
250 gramov mletého maku
30 gramov strúhanky
vajíčko na potretie
Na začiatku si pripravíme samotnú makovú plnku. V hrnci si zmiešame mlieko, cukor a hrozienka. Privedieme k varu a odstavíme. Postupne primiešavame mak a strúhanku a zmes necháme vychladnúť. Náplň si rozdelíme cca na 24 kúskov.
Následne si pripravíme cesto. V miske si zmiešame múku, cukor, soľ a maslo. Rukami spracujeme cesto, ktoré bude drobivé a suchšie. Pridáme žĺtok a prilejeme teplejšie mlieko, ktoré sme si zmiešali s droždím. Teraz vypracujeme hladké cesto. Keď sa všetky ingrediencie spoja, zabalíme cesto do potravinárskej fólie a necháme ho postáť v chladničke minimálne polhodinu. Potom rozdelíme cesto na rovnaký počet guliek ako máme rozdelenú náplň.
Nasledujúci postup je taký, že si každú guľku rozvaľkáme na pomúčenej doske.
Priemer placky by mal byť menej ako 2 milimetre. Na placku položíme náplň a zabalíme ju do cesta ako rožok.
Rožteky by mali byť tučnejšie a mali by mať tenučké konce.
lech si vystelieme papierom na pečenie a rožteky naukladáme vedľa seba. Na vrch ich potrieme vajíčkom aj viackrát a dáme do rúry.
Pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov Celzia približne 10-15 minút, kým nie sú na povrchu zlatisté. Podávame na raňajky s mliekom alebo čajom, no skvelé sú aj ku káve alebo len tak, pre chuť. Dobrú chuť.
(Lucia M.), coolinarika.com