Čoraz častejšie sa stretávame s tým, že ľudia si chlieb pečú doma sami a ten z obchodov akosi obchádzajú. Nuž pochopiteľne. Má to hneď dva dôvody. Prvým je azda to, že chlieb z obchodov už nie je to, čo býval kedysi. Tým druhým zasa to, že z roka na rok stúpa počet celiatikov, alergikov na múku či lepok. Napriek tomu si mnoho ľudí život bez chleba nevie predstaviť. Patríte k nim tiež?
Hádam netreba zdôrazňovať, že chlieb ako najzákladnejšia potravina v živote človeka chýba, pokiaľ ju nemá. Náhrad je množstvo. Tú najlepšiu si však môžete pripraviť u vás doma. A budete presne vedieť, čo vkladáte do úst.
Bezlepkový chlieb je plnohodnotnou a zdravou náhradou toho pšeničného, navyše obsahuje čisto prírodné suroviny. A čo je veľmi dôležité – je lacný.
4 vajcia
90 g sezamových semiačok
90 g slnečnicových semiačok
90 g posekaných vlašských orechov
90 g tekvicových semiačok
90 g ľanových semiačok
½ ČL prášku do pečiva
100 ml vlažnej vody
trochu soli
Najprv si posekajte všetky semiačka a orechy nadrobno, alebo v tom lepšom prípade, na múku.
Vyšľahajte bielka so soľou, aby bola bielková pena celkom pevná. Pridajte do nich prášok do pečiva a vodu a všetko spolu premiešajte. Následne prisypte všetky vopred zmiešanú múku zo semiačok a dobre premiešajte.
Vylejte cesto do vymastenej formy na pečenie chleba. Vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte približne 50 minút.
Po dopečení vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Chlieb z formy vybehne jednoducho sám, keď ju otočíte dole dnom. Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), instructables.com