Vďaka dnešnému rýchlemu svetu technológií stačí len otvoriť notebook a hneď nájdete recept na akýkoľvek koláč či zákusok. Kedysi to však také jednoduché nebolo. Vtedy ľudia poznali zopár receptov naspamäť a piekli ich stále dookola. Vymieňali si svoje rady a recepty. Jedným z veľmi starých receptov je aj recept na koláč Paula Robsona. Tento koláč splní požiadavky milovníkov kakaového korpusu, ale tiež aj milovníkov smotany. Je veľmi jednoduchý, svieži a nadýchaný. Vyskúšajte!
Budeme potrebovať:
- 300 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 2 vajíčka
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 600 g kyslej smotany
- 100 g vlašských orechov
- 250 ml bieleho jogurtu
- 80 g masla
- 2 lyžice kakaa
- 10 g vanilkového cukru
- 80 g práškového cukru
Postup:
- V hlbokej miske si zmiešajte múku, kakao a sódu. V samostatnej miske zmiešajte vajíčka s vanilkovým cukrom. Pridajte roztopené maslo a šľahajte. Nalejte jogurt a opäť mixujte. Túto mokrú zmes nalejte do suchej a poriadne premiešajte.
- Formu na pečenie obložte papierom na pečenie a jemne ho potrite olejom. Vyberte si vyššiu formu s priemerom 23-25 cm. Nalejte cesto do formy a pečte ho 45-50 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení nechajte koláč poriadne vychladnúť a následne ho rozdeľte na 4 časti pričom vrchnú časť dajte bokom.
- V samostatnej miske si zmiešajte kyslú smotanu spolu s práškovým cukrom. Keď máte plnku hotovú začnite plniť koláč. Každú časť koláča potrite zmesou kyslej smotany. Vrchnú časť, ktorú ste si dali bokom podrobte na malé omrvinky a posypte ňou vrch koláča. Dobrú chuť.
Gabriela