Radi skúšate piecť nevšedné dobroty? Potom sa vám určite bude páčiť tento čerešňový opitý koláč, ktorý sa pripravuje z kysnutého cesta. Známy je najmä v Nemecku, no cestu si nájde možno aj vo vašej kuchyni. Existuje mnoho spôsobov, ako ho pripraviť, no my sme vybrali tento originálny.
Budeme potrebovať:
- 500 gramov polohrubej múky
- 270 gramov masla
- 130 gramov cukru
- 125 ml mlieka
- 40 gramov droždia
- 125 ml koňaku
- 350 gramov odkôstkovaných čerešní (pokojne zavárané)
- 2 PL medu
- polovica citróna
- 10 gramov vanilkového cukru
- štipka soli
- práškový cukor
Postup:
- Večer predtým, ako budete koláč piecť, je potrebné namočiť si čerešne. V miske si zmiešajte med a koňak, vytvorte zmes, do ktorej ponoríte mrazené odkôstkované alebo zavárané čerešne.
- Na ďalší deň si pripravte cesto. V teplom mlieku si rozpustíme droždie a pridáme k nemu 1 lyžicu cukru a trošku múky. Premiešame a zakryjeme utierkou, necháme na teplejšom mieste.
- 170 gramov zmäknutého masla si vymiešame s vanilkovým cukrom a pridáme múku a štipku soli. Do cesta tiež vyžmýkame polovicu citróna a pridáme zvyšok cukru. Všetko dôkladne premiešame spolu s kváskom a pridáme aj čerešne. Takéto cesto necháme kysnúť asi 1,5 hodiny na teplom mieste. Potom ho skontrolujeme a pokojne ho necháme odpočívať ešte ďalšiu hodinu.
- Cesto si vyvaľkáme a rozdelíme na dva bochníky, ktoré vypracujeme tak, aby boli trochu podlhovlastné, ako makovník alebo bagetový chlieb. Oba bochníky si dáme na plech a necháme ich ešte 20 minút pod utierkou. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 220 stupňov.
- Koláče pečieme 15 minút na vysokej teplote, ktorú potom znížime na 170 stupňov a pečieme ešte 30 minút. Následne ich ešte potrieme zvyšným roztopeným maslom a necháme vychladnúť.
- Podľa tradičného receptu by sa mali bochníky zabaliť do potravinovej fólie a nechať týždeň na tmavom mieste. Ak však neviete odolať, môžete ho ochutnať hneď po dopečení. Stačí ho len posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Lucia M.