Poznáte Išelské vianočné koláčiky? V niektorých domácnostiach sa pečú tradične každý rok. Jednoduché cesto, fantastická čokoládová poleva a prekvapenie v podobe orieška a plnky s džemom, ktorou sa spájajú dokopy. Ak ste hľadali osvedčený recept, alebo ich chcete len vyskúšať, pozrite sa, ako ich pripravíte ľahko a jednoducho.
Budeme potrebovať:
Cesto
- 300 gramov hladkej múky
- 200 gramov masla
- 100 gramov práškového cukru
- 100 gramov mletých orechov
- 2 žĺtka
- kakao
- škorica
- citrónová kôra
Plnka
Postup:
- Najskôr si v miske zmiešame všetky suroviny na cesto. Vypracujeme ho rukami a zabalíme ho do potravinárskej fólie, dáme odpočívať na hodinku do chladničky. Následne si ho vyvaľkáme na pomúčenej doske.
- Medzitým, ako nám cesto odpočíva, pripravíme si krém. V miske mixérom vymiešame orechy,cukor a maslo izbovej teploty, pridáme trošku rumu a marhuľový lekvár. Plnka by mala mať tuhšiu konzistenciu, čo zaručia orechy a práškový cukor.
- Suroviny ako citrónová kôra a škorica do cesta alebo rum a marmeláda do plnky pridávam od oka. Sami najlepšie viete, čo vám chutí najviac.
- Z cesta si povykrajujeme vianočné tvary a naukladáme ich na vymastený plech. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 10 minút, záleží podľa rúry.
- Keď nám keksíky vychladnú, zlepíme ch plnkou a namočíme v čokoládovej poleve. Na vrch pridávame oriešok a počkáme, kým nám poleva zaschne.
- Koláčiky naukladáme do krabice alebo dózy a skladujeme ich na chladnom mieste, buď v chladničke alebo na balkóne. Dobrú chuť.
zdroj fotky: instagram/instagram, Lucia M.