Punčové rezy má rád azda každý. Na každej oslave zmiznú zo stola ako prvé. Je to vďaka skvelej chuti, mokrému cestu, krásnej ružovej farbe..jednoducho si vždy nájdu svoju cieľovú skupinu. Pripraviť ich doma tak, aby chutili ako od cukrárky je ale niekedy problém. Tento recept vám možno bude pripadať zložito, no výsledok stojí za to.
Budeme potrebovať:
Na piškótové cesto
- 6 vajíčok
- 150 gramov cukru
- 2,5 PL teplej vody
- 180 gramov hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
Na punčový sirup
- 100 ml vody
- 400 ml malinového sirupu
- 100 ml rumu
- 3 PL citrónovej šťavy
Poleva
- 3 PL malinového sirupu
- 2 PL citrónovej šťavy
- asi 150 gramov práškového cukru
Ostatné
Postup:
- Najskôr si pripravíme piškótové cesto. Vajíčka spolu s cukrom a vodou vyšľaháme do peny a postupne po častiach pridávame múku, ktorú sme si zmiešali s práškom do pečiva. Cesto pečieme na plechu asi 15-20 minút (podľa rúry) Teplota by mala byť 170 až 180 stupňov. Takto by sme mali upiecť minimálne tri pláty cesta.
- Medzitým si pripravíme sirup na poliatie cesta. Vodu, malinový sirup, rum a citrónovú šťavu si privedieme do varu a necháme trošku prevrieť. Potom necháme vychladnúť. Upečené pláty si pripravíme a ideme vrstviť. Na spodný plát pridáme džem a prekryjeme ho druhým plátom. Na ten pridáme dostatočné množstvo sirupu tak, aby bolo cesto vlhké.
- Opäť môžeme natrieť džemom a preložíme ďalším plátom, ktorý opäť polejeme sirupom a natrieme džemom. Takto vrstvíme podľa chuti. Potom si rezy dáme schladiť na niekoľko hodín do chladničky, minimálne na 4, prípadne môžeme nechať aj cez noc.
- Na záver ide už len poleva. V hrnci si zmiešame malinový sirup s citrónovou šťavou a necháme prevrieť. Odstavíme a po častiach pridávame práškový cukor tak, aby nám vznikla ružová cukrová hmota, ktorú natrieme na vrch punčových rezov. Dozdobiť môžeme aj čokoládou. Necháme v chladničke ešte aspoň dve hodiny a môžeme podávať. Dobrú chuť.
zdroj fotky: instagram/facebook, Lucia M.