Kto by nepoznal tradičné vanilkové rožky? Vianoce sú tu čo nevidieť a pečenie sa v mnohých domácnostiach začína už začiatkom decembra. Ak rozmýšľate, že by ste tentokrát siahli po nejakom novom recepte, vyskúšajte tieto vanilkové rožky. Okamžite sa do ich chuti zamilujete. Obsahujú totiž aromatické gaštanové pyré.
200 gramov gaštanového pyré
200 gramov masla
200 gramov hladkej múky
200 gramov cukru
2 žĺtky
1 vanilkový cukor
štipka soli
Maslo izbovej teploty si pomocou mixéra vymiešame spolu s cukrom do hladkej peny. Pridáme žĺtky, gaštanové pyré a múku. Všetko dobre dôkladne vypracujeme na hutné cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke aspoň pol hodinu oddychovať. Potom z neho vytvarujeme rožteky, ktoré si ohneme do poloblúka. Poukladáme ich na papier na pečenie a pečieme ich na 180 stupňoch, kým nie sú zlatistej farby.
Keď sú hotové, dozdobíme ich rozpustenou horkou čokoládou. Buď ich namočíme, alebo vytvoríme lyžicou vzory. Potom ich môžeme naukladať do papierovej krabici a skladujeme ich pokojne aj na balkóne. Dobrú chuť.
Lucia M.