U nás si na svoje prídu aj vegetariáni. Ak chcete odľahčiť svoj žalúdok, no stále chcete jedlo, ktoré je dokonale dochutené a mäso v ňom nebudete ani trošku postrádať, máme pre vás tip. Jačmenné krúpy sú fantastická surovina, z ktorej sa ľahko dajú pripraviť napríklad „nemäsové“ guľky v omáčke, ktoré chutia vegetariánom, no aj milovníkom mäsa. Navyše podporujete správne fungovanie trávenia, čo je v tomto období určite veľké plus.
250 gramov jačmenných krúpov
300 gramov baklažánu
4 PL strúhanky
trošku čerstvej bazalky
soľ a korenie podľa chuti
olivový olej
4 strúčiky cesnaku
1 PL citrónovej šťavy
Krúpy si dobre prepláchneme pod tečúcou vodou. Uvaríme ich v horúcej vode, cca 20 minút by im malo bohate stačiť. Baklažán si očistíme a nakrájame na maličké kocky, ktoré dobre posolíme. Po pár minútach ho opäť umyjeme pod vodou, aby sme odstránili horkastú chuť. Osmažíme ho krátko na olivovom oleji do mäkka. Keď nám krúpy vychladli, pridáme k nim opražený baklažán, pretlačený cesnak, soľ, korenie, bazalku a všetko pomixujeme ponorným mixérom. Na záver pridáme citrónovú šťavu. Vzniknúť by nám mala hustá hmota, z ktorej vytvarujeme guličky. Každú obalíme v strúhanke a opražíme na panvici. Guličky povyberáme a necháme odkvapkať na papierovej servítke. Podávame napríklad s cestovinami a paradajkovou omáčkou. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.