Najobľúbenejšie jedlo zo zemiakov je jednoznačne haruľa a hneď potom sú to halušky a samozrejme francúzske zemiaky. Keď sa povedia francúzske zemiaky, každý si predstaví základné ingrediencie ako vajíčka, klobása, kyslá smotana a koreniny na dochutenie. Nehovoríme, že na tomto jednoduchom recepte je niečo zle, no čo ak by sme vám povedali, že sa dajú pripraviť ešte lepšie?
8 väčších zemiakov
2 PL olivového oleja
2 vajíčka
1 smotana na šľahanie
250 až 300 gramov šunky
100 gramov tvrdého syra
soľ a korenie
petržlen
Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Mali by byť približne rovnako hrubé. Rozložíme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom a okoreníme. Dáme ich piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov asi na 10 minút. Medzitým si vajíčka zmiešame so smotanou, korením a soľou, môžeme pridať aj červenú papriku. Zemiaky si vyberieme a naukladáme do sklenenej misy. Pridáme vrstvu šunky a strúhaného syra. Pokračujte vo vrstvení tak, aby posledná vrstva bol práve syr. Zemiaky potom zalejte smotanou a dajte piecť na ďalších 40 minút. Na záver môžeme posypať vňaťou. Dobrú chuť.
Lucia M.