Opäť vám prinášame recept s úžasnými jablkami, ktoré sú momentálne hitom sezóny. Tento recept je o čosi náročnejší pretože cesto je kysnuté. Dobre vás však zasýti a určite zachutí aj vyberavým jazýčkom. Ak ste milovníkom poctivých dobrôt, presne takých, ako robili naše staré mami, toto budete chcieť vyskúšať.
0,5 kg múky
250 ml mlieka
7 g kvasníc
40 g masla
30 ml oleja
70 g cukru
štipka soli
1 vajíčko
škorica
5 jabĺk
Do preosiatej múky pridajte kvasnice a premiešajte. Do teplého mlieka pridajte cukor, soľ a premiešajte. Mlieko nalejte do múky, roztopte maslo, pridajte vajce a všetko spolu premiešajte. Postupne pridajte olej a cesto mieste rukami približne 5-7 minút. Cesto sa nesmie lepiť na ruky. Takto urobené cesto nechajte postáť približne 1,5 hodiny.
Jablká si nakrájajte na čo najmenšie kocky a na roztopenom masle ich na panvici nechajte zmäknúť. Následne pridajte škoricu a nechajte ich vychladnúť. Pre medzivrstvu cesta je potrebná „cukrovinka“, ktorú získate zmiešaním cukru s tuhým maslom. To vymiešajte rukami kým sa nespoja dohromady a dajte do chladničky. Odstáte cesto rozdeľte na 8 kôpok, ktoré nechajte pod fóliou približne 8 minút. Každú kôpku rozvaľkajte na kruh s priemerom približne 30 cm.
Na polovicu plochy dajte „cukrovinku“. Následne cesto preložte cez seba tak, aby „cukrovinka“ zostala v medzi cestami. Vrch opäť posypte „cukrovinkou“. Na oba konce cesta dajte jablká a zakrúťte. Na okrúhly plech poukladajte zatočené cestá vedľa seba. Povrchu posypte odloženou „cukrovinkou“. Zakryte fóliou a nechajte stáť cca 40 minút. Pred pečením koláč potrite vajíčkom. Pečte 40 až 50 minút pri teplote 150 stupňov. Koláč nechajte vychladnúť a môžete podávať. Dobrú chuť.
Gabriela