Ryžu konzumuje ako základ dennej stravy viac ako polovica svetovej populácie. Ryžu môžu jesť dokonca aj diétujúci ľudia, malé deti, či v istých situáciách dokonca aj zvieratá! Je jednoducho tak nenahraditeľná ako chlieb a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Päť najzaujímavejších si dnes ukážeme.
Cesnaková ryža pochádza z Japonska a je delikatesou v domácej kuchyni. Praží sa s cibuľkou a s cesnakom a výsledok je úžasne voňavý a chutný.
Budete potrebovať:
200 gramov ryže
5 strúčikov cesnaku
2 vajcia
100 ml vody
zelenú cibuľku podľa chuti
soľ a korenie podľa chuti
Ryžu varte bežným spôsobom a keď príde na stupeň tvrdosti „al dente“, pridajte do nej nakrájaný cesnak. Vajcia si vymiešajte s korením a soľou a pomaly ich prilejte do variacej sa ryže. Všetko dobre premiešajte a na záver pridajte cibuľku nasekanú nadrobno. Varte na plno ešte 2 minúty, potom plameň stíšte a nechajte dovariť ešte asi 10 minút do mäkka.
Ryžové palacinky so syrom sú niečo, čo ste určite nemali možnosť ochutnať v našej krajine. Sú totálnou lahôdkou pre gurmánov a milovníkov dobrôt a potešia vaše chuťové poháriky niečím tradično-netradičným.
Budete potrebovať:
200 gramov ryže
150 gramov tvrdého syra
50 gramov polohrubej múky
3 vajcia
zelená cibuľka podľa chuti
mletá červená paprika podľa chuti
soľ podľa chuti
Ryžu nechajte uvariť do mäkka, pokojne ju môžete aj mierne prevariť. Medzitým si nastrúhajte syr na jemno, nakrájajte cibuľku nadrobno a všetko vyšľahajte s vajcami. Keď ryža mierne vychladne, zamiešajte do nej múku, vajcovú zmes a soľ s korením podľa chuti. Zmažte palacinky klasickým spôsobom po oboch stranách do zlatista. Podávajte s kyslou smotanou.
Ryžové guľky poznáme obvykle len ako sladkú dobrotu, no Japonci ich milujú robiť práve naopak, na slaný spôsob. A verte, že ak to vyskúšate na raňajky, lepšie si už nikdy nepripravíte.
Budete potrebovať:
200 gramov ryže
200 gramov strúhanky
150 ml kyslej smotany
100 gramov tvrdého syra
50-100 gramov polohrubej múky
2 vajíčka
soľ a korenie podľa chuti
Ryžu si dajte variť, zatiaľ čo sa varí si ohrejte v hrnčeku kyslú smotanu, pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho, aby sa v zmesi roztopil. Zmes pridajte do uvarenej ryže, osoľte, okoreňte a všetko spolu premiešajte. Preložte zmes do misky a nechajte v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Keď je ryžová zmes dostatočne tuhá, formujte z nej guľky. Každú guľku obaľte najprv v múke, potom vo vyšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vysmážajte obvyklým spôsobom do zlatista.
Konečne sme sa dopracovalo k sladkému potešeniu a síce, k ryžovým cookies. Pokiaľ vám chutia koláčiky z ovsených vločiek, potom vám tie z ryže budú chutiť ešte väčšmi.
Budete potrebovať:
125 gramov ryže
90 gramov práškového cukru
80 gramov masla
80 gramov kukuričnej múky
3 žĺtky
1 1/2 PL mlieka
¼ ČL prášku do pečiva
Suchú ryžu mierne opečte na suchej panvici, potom ju rozomeľte v mixéri. Získate tak domácu ryžovú múku, nemusí byť, samozrejme, hladká. Maslo roztopte, primiešajte cukor, potom žĺtky, mlieko a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte a nakoniec pridajte kukuričnú múku a ryžovú múku. Vymieste cesto a dajte ho do chladničky na 2 hodiny odpočívať. Potom z neho tvarujte guľky, ktoré ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Každú guľku mierne pritlačte dlaňou, aby získala trochu ploskejší tvar, nemusí byť celkom. V rúre sa vplyvom masla samotné cookies pekne roztečú. Pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov.
Delikátny a veľmi neobvyklý dezert so smotanovou textúrou vám pohladí nielen žalúdok, ale aj chute! Je jedinečný ako dezert, ale aj ako diétna strava pri zažívacích ťažkostiach.
Budete potrebovať:
600 ml mlieka
100 gramov okrúhlej ryže
60 gramov práškového cukru
2 vajcia
kôra z jedného citróna
šťava z ¼ citróna
škorica podľa chuti
Mlieko s cukrom spolu s kôrou z jedného citróna miešajte do zovretia, potom vysypte ryžu a miešajte 10 minút. Ryžovú zmes dajte do rúry a pri teplote 120 stupňov ju tam pečte asi 40 minút. Po ochladení do nej zamiešajte 2 žĺtky. Bielky si vyšľahajte do tuhej peny spolu s citrónovou šťavou. Pridajte ich k zmesi a pečte ešte 15 minút pri tej istej teplote. Puding posypte škoricou a vychutnávajte.
(M)